Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Malá země 'ovládá' světový sport. Katar dál sbírá pořadatelství MS

Sport

  19:00
PRAHA - Sportovní svět se zamiloval do Kataru. Nebo spíš do vábení místních šejků. Krátce po překvapivém zisku pořadatelství fotbalového MS 2022 slaví malá zemička v Perském zálivu další úspěch. Mezinárodní házenkářská federace jí přidělila světový šampionát mužů pro rok 2015. A stejně jako u fotbalu i tentokrát vyvolala volba emotivní reakce. Především u zástupců Francie, kteří byli vnímáni jako jasní favoriti volby.

Stadiony MS 2022 Vakra. foto: Reprofoto

"Ve světě sportu zřejmě existuje vyšší síla. Jsem zklamaný především kvůli našemu týmu, vynikajícímu na hřišti i mimo něj," zlobil se po oznámení výsledku šéf francouzského svazu Joel Delplanque. Hráči země galského kohouta jsou přitom úřadujícími olympijskými vítězi a mistry světa i Evropy.

Katarskou radost zblízka museli ale sledovat i ostatní poražení: Polsko, Norsko a Dánsko. Tedy další týmy, které by měly na šampionátu šanci na medaili. Katar se proti tomu zúčastnil nejdůležitější akce jen třikrát – v roce 2003 skončil šestnáctý, o dva roky později jednadvacátý a v roce 2007 třiadvacátý.

Přesto se státeček s 1,7 milionu obyvatel může těšit po loňském halovém mistrovství světa v atletice a letošním asijském mistrovství ve fotbale na další velkou událost. "Tu akci bude podporovat celý stát a myslím si, že i celý kontinent. Máme s Katarem velice dobré zkušenosti," vysvětloval rozhodnutí delegátů Hassan Mustafa, egyptský prezident Mezinárodní házenkářské federace.

Hala je v Kataru výhodou

Házenkářský turnaj se tak potřetí v historii přesune mimo evropský kontinent, kde se také hraje nejlepší světová házená. Dosud měly možnost hostit házenkářskou elitu pouze Japonsko, Egypt a naposledy v roce 2005 Tunisko. V roce 2015 se však bude hrát poprvé v jediném městě. Proti fotbalovému šampionátu v Kataru má ten házenkářský přece jen jednu výhodu. A nejen proto, že se hraje v zimních měsících.

Na rozdíl od fotbalu nemusí organizátoři řešit obrovská vedra, která v Kataru během dne panují. Nejvyšší fotbaloví představitelé už také navrhovali, aby se fotbalový svátek přesunul poprvé v historii na chladnější zimní období. Místní šejkové ale mají jasno. Pokud to bude nutné, rozjedou se klimatizace i přímo na hřišti.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!