Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Málem uhořel, do závodu se už nevrátí. Rád bych se rozloučil aspoň testovací jízdou, přeje si Grosjean

Romain Grosjean má po nehodě ošklivě popálené ruce foto: ČTK

Sáchir - Romain Grosjean podle očekávání nepojede závěrečnou Grand Prix v Abú Zabí, která měla být jeho poslední ve formuli 1. Čtyřiatřicetiletý pilot dnes oznámil, že letí z Bahrajnu domů do Švýcarska, kde bude léčit popálené ruce z hrozivé nehody před týdnem v Sáchiru.
  12:17

„Je hodně smutné, že nebudu moci absolvovat svůj poslední závod v Abú Zabí, ale bylo by to příliš velké riziko pro mé zotavení, zdraví i bezpečnost. Nečekal jsem, že takto ukončím kariéru ve formuli 1. Bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí v životě, ale zároveň nejrozumnější,“ uvedl pilot stáje Haas.

Romain Grosjean má po nehodě ošklivě popálené ruce
Hořící torzo vozu Romaina Grosjeana.

Před týdnem při Velké ceně Bahrajnu jako zázrakem unikl po půlminutě z hořící formule, která vzplála po nárazu do bariéry. Tři dny strávil v nemocnici. Od propuštění je každý den na závodní trati v Sáchiru a v sobotu se opět posadil během návštěvy týmu do kokpitu. Dnes oznámil, že rozlučku v Abú Zabí nestihne. I ve finále sezony ho zastoupí Brazilec Pietro Fittipaldi.

Not my usual racing gloves on, but seating back in my @haasf1team felt really good. I was so happy
#r8g #roadtoAbuDhabi @f1

5. prosince 2020 v 16:23, příspěvek archivován: 6. prosince 2020 v 12:18

„Nemám své obvyklé závodní rukavice, ale sedět tady znovu je vážně skvělý pocit. Jsem šťastný,“ napsal Grosjean k fotografii na svém instagramu. V seriálu mistrovství světa F1 jezdil za stáj Haas od jejího vzniku všechny čtyři roky a v jejích barvách absolvoval 96 závodů. Celkem odjel 179 Grand Prix.

Rád by se v lednu rozloučil s F1 alespoň formou testů. „Zavolám každému týmu a uvidím, jestli mi někdo začátkem roku nabídne soukromý test,“ řekl. Mistrovský Mercedes už se nechal slyšet, že by byl ochoten mu přání splnit. „Pokud nám to bude dovoleno a nikdo jiný ze stájí, za které závodil, by mu takovou příležitost neposkytl, uděláme to,“ reagoval ředitel Toto Wolff. Před angažmá u Haasu Grosjean závodil za Lotus, nynější Renault.

Autor: