130 let
Česká reprezentace v curlingu. Jiří Snítil.

Česká reprezentace v curlingu. Jiří Snítil. | foto: Reuters

Rozhovor

Mám smíšené pocity, přiznal po 7. místě curlerů na MS skip Snítil

Sport
  •   8:00
PEKING/PRAHA - Radost, nebo rozpaky? Čeští curleři se v Pekingu sedmou příčkou postarali o dosud nejlepší výsledek na mistrovství světa, což je velmi lichotivý výsledek. "Jenže nám uniklo čtyřčlenné play off, na které jsme mysleli," hlásí z Pekingu skip a vůdčí osobnost týmu Jiří Snítil.

Takže se sedmou příčkou nejste spokojeni?
Když vezmu v potaz tu nešťastnou prohru s Kanadou a těsnou prohru s Čínou, tak jsme mohli dopadnout mnohem lépe. Mohlo to být nakonec i na play off, takže mám zatím takové smíšené pocity. Na druhou stranu být sedmí na světě není špatné, když si vezmu, kolik kvalitních týmů se sem vůbec nekvalifikovalo. A že naše první mezinárodní vystoupení skončilo na mistrovství Evropy v roce 2003 někde v základní skupině B divize...

ČTĚTE K TÉMATU

Přesně tak, historický výsledek by pro tým měl být povzbuzením. Cožpak to nepřekryje zklamání z proher?
Je to do jisté míry tak. Odehráli jsme tady velmi dobrá utkání. Ale i méně podařená, bohužel... Celkový výsledek tomu asi odpovídá.

Mohl byste se vrátit ke kvalitě ledu, která vás připravila v pondělním utkání s Kanadou o šanci na vítězství? Mohl jste zlikvidovat čtyři kameny soupeře, ale nestalo se.
Kámen v úplném závěru najel na vlákno ze sousedního koberce a to ho zastavilo těsně předtím, než mohl bodovat. Nemáte šanci si toho vlákna při hře všimnout. Kdyby se tak nestalo, Kanada by zřejmě uhrála v devátém endu bod a my bychom šli do posledního endu s výhodou za stavu 6:7, což je hratelný stav. Neříkám, že bychom vyhráli, ale stoprocentně bychom dobrou šanci na výhru měli. Takhle nám zbyla jen slabá útěcha, že jsme na loňském šampionátu Kanaďany porazili a oni v únoru vyhráli olympijský turnaj v Soči.

Český skip Jiří Snítil během mistrovství světa v Pekingu

O Velikonocích vás čeká mistrovství republiky, ale dva hráči z vašeho týmu údajně chtějí končit. Nerozmyslí si to teď?
To je otázka spíše pro ně, ale nemyslím. Přesto chceme vyhrát podesáté za sebou, protože reprezentuje mistrovský tým a jde o příští rok.

Jaký tedy máte ze šampionátu a vašich výkonů pocit?
Jak jsem říkal, odehráli jsme tu velmi dobrá i horší utkání. Tradičně nám trvá, než rozjedeme druhou polovinu, závěr turnaje pak máme dobrý. Kdybychom byli schopni hrát tak od začátku, byli bychom o krok dále.

Curling v silných zemích směřuje k profesionalizaci, jen v Česku ne, všichni jste si na šampionát brali dovolenou nebo ji kombinovali s neplaceným volnem. Jak to udělat, aby se situace zlepšila?
Myslím, že ten cyklus by mohl vypadat asi takhle: Dobré výkony – zájem médií – zájem o curling u veřejnosti a rozšiřování členské základny – víc talentů – zájem sponzorů – víc hal na curling – lepší podmínky pro hráče – lepší výsledky. My jsme zatím první generace, ale máme i talentované mladé hráče. Jsem přesvědčený, že pokud budeme schopni vytvořit mladým o něco lepší podmínky, nebude trvat dlouho a český curling bude patřit do úzké špičky.

Autor: Jiří Jakoubek