130 let

Nicole Vaidišová | foto: ČTK

Mám teď po tenisu větší hlad

Sport
  •   8:31
PRAHA - Na loňském French Open poprvé v kariéře ochutnala, jaké to je být mezi nejlepšími čtyřmi tenistkami na grandslamovém turnaji. Česká jednička Nicole Vaidišová (18) letos do Paříže odjíždí v pozici sedmé hráčky světového žebříčku, což je její nejlepší umístění v kariéře. Dosáhne tedy nyní na finále?

„Hlavně, že jsem zdravá, to je teď nejdůležitější ze všeho,“ prohlásila včera Vaidišová před odletem. Z posledních tří turnajů se totiž musela odhlásit kvůli problémům s pravým zápěstím.

LN Ruka už vás netrápí?
Naštěstí ne. Byl tam malý zánět, ale dalo se to dohromady. Poslední týden hraju bez bolesti a už se cítím dobře.

Vaidišová na posledních grandslamech

French Open 2006:
semifinále

Wimbledon 2006:
osmifinále

US Open 2006:
3. kolo

Australian Open 2007:
semifinále

Nestrašilo vás, že byste mohla o French Open přijít?
Ne, dělali jsme všechno pro to, abychom Paříž stihli. Zápasový rytmus mi sice chybí, ale není to nic, co by se nedalo dohnat. Budu se teď snažit hrát co nejvíc a nemusí se to ani nijak projevit.

Máte teď díky zdravotní pauze po tenisu větší hlad?
Tak to určitě. Moc mě mrzelo, že ostatní holky mohly hrát, a já místo toho lítala po doktorech. Už se těším na zápasy!

V Paříži jste loni zazářila. Vzpomínáte na to často?
Jsou to fajn vzpomínky, ale že bych na to myslela před spaním, to zas ne. (smích) Je tu teď další turnaj a hraje se dál. Ale na něco si ráda vzpomenu, to je pravda. Třeba všechny zápasy v poslední fázi turnaje na centrkurtu byly úžasné. Když se to tahá a ve třetím setu to jde do tie-breaku... Pro tyhle momenty člověk hraje tenis.

Cítíte letos i větší tlak kvůli tomu, že pokud neuspějete, přijdete na žebříčku o spoustu bodů?
Samozřejmě o tom vím, tenis trochu sleduju. (usmívá se) Ale také vím, že pokud to neobhájím, tak se to dá nahnat jinde. Takže i kdybych v Paříži propadla, nebudu z toho dělat takovou vědu.

Na jak dlouho máte tentokrát sbaleno? Až do finále?
Já zásadně balím dva kufry, takže musím připlácet za nadváhu v letadle. Měla jsem si radši rovnou koupit dvě letenky. (smích) Ale kufr a půl mi zabere jen tenisové oblečení.

Letos s Paříži to bude poprvé, co budou prize money stejné pro muže i pro ženy. Vy jste se nedávno vyjádřila v tom smyslu, že by tomu tak mělo být i na ostatních turnajích...
Ale já jsem nikdy netvrdila, že by ženský měly mít stejné prize money na grandslamech! Naopak, myslím, že chlapi by tam měli dostávat víc, protože hrajou třeba i pět setů. To by ženská nevydržela. Ale taky si myslím, že ženy by měly dostávat stejné peníze jako muži na ostatních turnajích, kde hrajeme všichni na dva vítězné sety. Je ironie, že máme stejně peněz na turnajích, kde si to zas až tak nezasloužíme. Tohle je můj názor a za tím si budu stát.

Autor: Adam Nenadál