130 let

Wayne Rooney se raduje z vítězného gólu proti AC Milán v utkání Ligy mistrů. Manchester United zvítězil 3:2. | foto: ČTK

Manchester porazil Milán gólem v prodloužení

Sport
  •   22:45
MANCHESTER - Fotbalisté Manchesteru United zvítězili v úvodním semifinálovém utkání Ligy mistrů nad AC Milán 3:2. Oba góly italského týmu dal Brazilec Kaká, vítězný gól anglickému týmu zajistil v nastaveném čase Wayne Rooney.

Fotbalisté Manchesteru United mají po výhře 3:2 nad AC Milán slušnou šanci pro odvetu, která se hraje ve středu 2. května. Dva góly vstřelené soupeři ale italský klub udržují ve hře.

Milánským fotbalistům nevyšel vstup do zápasu a už po pěti minutách prohrávali. Nejprve Fletcher poslal do šance Rooneyho, tomu na poslední chvíli zblokoval střelu na roh Nesta. Roh však Giggs poslal na hlavu Cristiana Ronalda, ten trefil rameno milánského gólmana Didy a od něj míč doputoval do sítě, když důležitou roli sehrál
důrazný Heinze, který zabránil Didovi napodruhé nebezpečí odvrátit.

Manchester hrál rychlý fotbal na jeden dotek a po čtvrthodině musel Dida ukázat své umění po Carrickově tvrdé ráně z dálky. Uhodilo ale na druhé straně. Seedorf našel rozběhnutého Kaká a ten střelou do protipohybu Van der Sara ke vzdálenější tyči dal svou osmou branku v letošním ročníku Ligy mistrů. V tu chvíli se poprvé projevilo, jak mohutné je oslabení anglického celku v obranných řadách: domácímu kouči Alexi Fergusonovi chyběli Neville, Vidič, Silvestre a především Rio Ferdinand.

Italové hráli chytře. Nebezpečné domácí útočné duo Ronaldo - Rooney při bránění zdvojovali, a když Manchesteru příliš nefungovala hra ve středu hřiště, kde nebyli příliš vidět Scholes a Carrick, byla ofenzivní síla "Reds" poměrně málo důrazná. Ronaldo se navíc mnohdy utápěl v individuálních průnicích, jeho střela z 35. minuty ale dokonale prověřila Didu, který ji jen s námahou vyrazil.

Na druhé straně o dvě minuty později předvedl další skvělou akci Kaká. Nejprve obešel Fletchera, pak si to velmi důrazně namířil i mezi dvojici Heinze - Evra, znovu uspěl a potom již neměl problém překonat šestatřicetiletého nizozemského gólmana Van der Sara.

Vyrovnání měl na kopačce krátce po přestávce Carrick. Po rohu na něj milánští obránci zapomněli, ale zcela volný domácí záložník poslal míč vedle tyče. Manchester hrál dost staticky a naopak soupeř krátkými narážečkami dirigoval hru.

To však platilo jen do 59. minuty. Po akci Carricka a Scholese středem hřiště našla přihrávka Rooneyho a ten svou třetí brankou v soutěži nejenže vyrovnal, ale vlil do hry domácích fotbalistů novou dávku elánu. Od další pohromy hosty zachránil po Fletcherově dalekonosné střele skvělým zákrokem Dida, který nastoupil i přes zranění ramena a ukázal, jakou je pro Milán důležitou oporou.

Domácí celek potom zatlačil milánské fotbalisty před jejich branku, United z toho vytěžili několik standardních situací, ale střely Giggse ani Ronalda ke kýženému vítěznému gólu nevedly. Když se ale hosté už pomalu radovali z remízy, udeřil podruhé Rooney. Po Giggsově kolmém pasu překvapil Didu pohotovou ranou a potrestal soupeře za příliš pasivní hru v závěru zápasu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK