Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šarapovová si o titul v Paříži zahraje proti rumunské sokyni Halepové

Roland Garros

  17:57aktualizováno  20:07
PAŘÍŽ/PRAHA - Potřetí za sebou postoupila ruská tenistka Maria Šarapovová do finále grandslamového Roland Garros. Na pařížské antuce v pěkném zápase porazila Eugenii Bouchardovou z Kanady 4:6, 7:5, 6:2. Její soupeřkou bude v sobotu Rumunka Simona Halepová, která porazila Andreu Petkovicovou 6:2, 7:6 (7:4).

Radující se Maria Šarapovová. foto: Reuters

Halepová zahrála z forhendu vítězný míč, podle statistik 25. v utkání. Raketu si položila na hlavu, zaklonila se a až pak zvedla vítězoslavně ruce. Jako by ani nevěřila. Proměnila mečbol a ve 22 letech si zahraje poprvé o titul z grandslamového turnaje.

Vzhledem k selhání tří nejvýše nasazených hráček je obsazení sobotního souboje o titul očekávané. Turnajová čtyřka Halepová potvrdila žebříčkové postavení a Šarapovové antuka sedí, s rolí favoritky se zatím popasovala dobře. Ale ještě musí vydržet jeden zápas...

Ruska vyhrála všechny tři vzájemné duely, naposledy přemohla Rumunku před měsícem ve finále turnaje v Madridu - jak jinak než ve třech setech. Halepová však má v Paříži skvělou formu. Ještě tady neztratila ani set.

Šarapové slavila proti Bouchardové po třísetové bitvě

Na první semifinálové utkání se vyplatilo dívat. Mužské publikum ocenilo atraktivitu samotných tenistek a tenisoví fanoušci si libovali nad pohlednými výměnami a dramatickými situacemi. Šarapovová se štěstím proměnila pátý mečbol po dvou hodinách a 27 minutách.

"Hrála neuvěřitelně, její úroveň byla opravdu hodně vysoko. Měla jsem prostě víc štěstí, proto jsem vyhrála," řekla pařížská šampionka z roku 2012 v rozhovoru na kurtu.

Míček se svezl po čáře a Bouchardová promáchla. Byla to hodně smolná shoda okolností, takový konec si dvacetiletá Kanaďanka možná ani nezasloužila. Proti slavnější soupeřce a favoritce zápasu se nebála útočit, Ruska se často bránila a postup vydřela.

Šarapovová potřetí za sebou na letošním Roland Garros otočila utkání po prohraném prvním setu. Zase ukázala, že jí sokyně akorát podráždí a vyhecují k ještě lepšímu výkonu. Ruská hráčka vyhrála letos potřinácté třísetový zápas, na antuce drží sérii 19 vítězství, naposledy prohrála s Belgičankou Heninovou ve 3. kole Roland Garros 2010.

Přísný pohled Marie Šarapovové.

Bouchardová, která jako jediná tenistka postoupila na obou letošních grandslamech do semifinále, naopak poprvé na turnaji velké čtyřky ztratila vedení 1:0 na sety.

Nadějná Kanaďanka však po postupu do finále nesměle pokukovala. Ve druhé sadě sice prohrávala 2:5, ale dokázala se dotáhnout.

Jenže v závěru Šarapovové vyšel útok na její servis a 27letá Ruska přece jen vyrovnala.

V rozhodujícím setu byl klíčový čtvrtý game při podání Bouchardové, která vedla 40-0. Přesto o servis přišla. Při brejkbolu soupeřky u sítě ledabyle poslala míček z voleje do pásky. Podobně pokazila volej také za stavu 2:4. Zkušenosti z těchto situací Kanaďance prostě chybějí.

Výsledky Roland Garros

MUŽI
Čtyřhra - semifinále: 
Granollers, M. López (12-Šp.) - Draganja, Mergea (Chorv./Rum.) 6:3, 1:6, 6:3
Benneteau, Roger-Vasselin (11-Fr.) - Golubjov, Groth (Kaz./Austr.) 3:6, 6:3, 6:4

ŽENY
Dvouhra - semifinále: 
Šarapovová (7-Rus.) - Bouchardová (18-Kan.) 4:6, 7:5, 6:2
Halepová (4-Rum.) - Petkovicová (28-Něm.) 6:2, 7:6 (7:4)

Smíšená čtyřhra - finále: 
Grönefeldová, Rojer (Něm./Niz.) - Görgesová, Zimonjič (8-Něm./Srb.) 4:6, 6:2, 10:7.

JUNIORKY
Dvouhra - čtvrtfinále: 
Vondroušová (ČR) - Šrámková (SR) 6:3, 4:6, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Bellisová, Vondroušová (7-USA/ČR) - Heinová, Komardinová (ČR/Rus.) 6:2, 6:0.

Autor: