Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Marie kdo? Z neznámé blondýnky Bouzkové se během týdne stala hvězda, kterou chválí i Serena

Sport

  20:50
toronto - Ještě před dvěma měsíci se Marie Bouzková na žebříčku WTA krčila na 118. místě a pouze planě dychtila po průlomu do Top 100. Na turnaj do Toronta přiletěla jedenadvacetiletá Češka předminulý týden jako jedna z komparzistek. Byla ráda, že se vůbec vešla mezi kvalifikantky.

Marie Bozková foto: ČTK/AP

Mimo hru o olympiádu jsou Kvitová i Vondroušová. Do Tokia totiž můžou ve dvouhře jen čtyři Češky

Takřka neznámé děvče, jež teprve letos v All England Clubu dobylo první grandslamovou výhru a se soupeřkami elitní padesátky mělo škaredou bilanci 0–7, si ovšem v metropoli kanadské provincie Ontario uspořádalo působivý představovací večírek a kdekomu vytřelo zrak.

Bouzková v dětství obdivovala obávanou šampionku Serenu Williamsovou. Zkoušela kopírovat její bekhend. Ještě na nedávném Wimbledonu ji nesměle okukovala při tréninku se sestrou Venus. A pak najednou...

V sobotu večer s typickým úsměvem kráčela na centrkurt v Aviva Centre na semifinále proti svalnaté legendě. Vlnila se za ní velká česká vlajka. Po 29 minutách zápasu se zaťatou pěstí slavila zisk setu 6:1.

„Dělala všechno správně, vymyslela si na mě opravdu dobrou taktiku a skvěle se pohybovala,“ prohlásila Williamsová. Už jen skutečnost, že tenisová superžena vůbec mluvila o nějaké Marušce z Prahy, působila poněkud zvláštně.

Majitelka 23 grandslamových titulů musela rychle vyhnat z myšlenek vztek a upravit svůj plán, aby partii otočila na 1:6, 6:3, 6:3.

Stadion pro 12 500 diváků burácel, většině z nich se splnilo vroucí přání – domácí hvězdička Bianca Andreescuová dostala do nedělního finále tu nejslovutnější sokyni.

Přítomní novináři se zajímali téměř výhradně o kanadsko-americký trhák, který poté vyhrála Andreescuová díky brzké skreči zraněné Williamsové.

Už se ani nekonala tiskovka s poraženou Bouzkovou, což ji ale nemusí rmoutit. Torontské tažení si zapamatuje na hodně dlouhou dobu. Párkrát sama žasla, co že se jí vlastně povedlo. Seznam jejích počinů je pozoruhodný.

Šest vítězství, včetně triumfů nad grandslamovými královnami Stephensovou z USA, Lotyškou Ostapenkovou a Rumunkou Halepovou.

Serena Williamsová vyhrála třísetovou bitvu v semifinále Rogers Cupu s Marii...
Serena Williamsová vyhrála třísetovou bitvu v semifinále Rogers Cupu s Marii...

Výtěžek 380 bodů do žebříčku, který ji vymrštil z 91. na 53. pozici.

Výdělek 126 950 dolarů hrubého (2,93 milionu korun), jehož podstatnou část může investovat do rozkvétající kariéry.

Na pobřeží jezera Ontario dále načerpala notnou porci sebevědomí, o něž se může opřít v dalších týdnech a měsících sezony. 

Po utkání s Halepovou, která po ztraceném prvním setu vzdala, si lebedila: „Čím dál víc si tady věřím. Vrátila jsem spoustu míčů a zároveň zůstala dostatečně agresivní.“

Zvolna setřásala nervozitu, na dvorci se bavila. Podél základní čáry sprintovala jako fretka. Jeden její čarovný prohoz v partii s Williamsovou se patrně objeví v řadě sestřihů nejlepších úderů.

Rozesmála ji reportérka stránky WTA.com, která na Twitteru upozornila na její podobu s herečkou Olivií Newton-Johnovou.

Znamenité výsledky a milé vystupování způsobily též prudký nárůst její popularity v rodné zemi, Kanadě i v jiných zákoutích planety.

Do rozlučkového tweetu napsala: „Toronto, máš moje srdce. Nedá se zapomenout na mače s tolika šampionkami a na semifinále se Serenou. Děkuju za tyto zážitky, děkuju publiku za báječnou atmosféru. Nemůžu se dočkat, až se sem vrátím.“

Svým vzkazem vyprovokovala k odpovědi někdejší světovou jedničku Tracy Austinovou: „Ty jsi dobyla naše srdce svou přívětivou povahou a bojovným duchem. Byla radost komentovat tvé zápasy v týdnu, který ti změní kariéru.“

Bouzková znovu přileštila jméno české tenisové školy, byť od dětství střídavě trénovala v Praze a na Floridě. Navázala na úspěchy dalších nadějí – Markéty Vondroušové na Roland Garros a Karolíny Muchové ve Wimbledonu.

V sobotu navíc sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy s Nikolou Bartůňkovou získaly pro svou vlast po šestnácti letech titul na juniorském mistrovství světa družstev v Prostějově.

Takže ani po parádní éře Kvitové, Plíškové, Strýcové a Šafářové zřejmě nenastane doba temna.

Autor: