Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mark Mathews sjel největší a nejtěžší barrel světa

Sport

  13:56
PRAHA - Surfař Mark Mathews skóroval svou jedinečnou jízdou, kterou pokořil největší a nejtěžší barrel, který kdy kdo zdolal. Šestadvacetiletý Australan z Maroubra v Sydney čekal na svou jedinečnou 15 sekund dlouhou jízdu v žraločích vodách, přibližně 20 km od západního pobřeží Austrálie, celých 6 dlouhých hodin.

Mark Mathews. foto: www.press.oneill.com.

"Celý den byly vlny pomalé, nedostal jsem žádnou příležitost," řekl Mark.

CO TO JE BARREL

Barel je název pro vlnu, která vytváří dutinu, tunel,když se láme. Pro některé surfaře je sjíždění barelů vrchol surfingu,protože je už nic víc nečeká. Také se někdy nazývá Tube.

"Najednou se objevila obrovská hora, z jejíhož horizontu se ozýval hrozný hukot. Jakmile jsem to uviděl, měl jsem po celém těle husí kůži. Podíval jsem se směrem k Hippovi (Ryan Hipwood), který seděl na vodním skútru. Ten se ani neusmál a jen řekl:"Ta je obrovská."

"U obřích barrelů, jako byl ten můj, máte pocit, že žije. Vsakují všechen okolní vzduch dovnitř. Je to přesně to, co surfaři míní tím, že vlna bere dech."

JÍZDA MARKA MATHEWSE:

"Máte pocit, že jste obklopeni celým oceánem. Vzduch nemá kudy unikat a jen se vsakuje do dlouhého tunelu a bere vás s sebou. Je to vzrušující pocit, jakoby vás vlna pronásledovala. Přesně tenhle pocit mě nutí se pořád vracet, znovu a znovu," popsal Mark svůj zážitek z jízdy.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.