130 let

Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková se raduje na turnaji v Dubaji | foto: Profimedia.cz

Ukrajinka zdolala Rusku a nepodala jí ruku: Titul věnuji všem, kteří umírají

Sport
  •   16:00
Poté, co míč z rakety soupeřky dopadl do autu, se svalila na kurt a dlouhé vteřiny setrvala na zemi s obličejem v dlaních. Otřásala se vzlyky, přemáhaly ji emoce. Ukrajinská tenistka Marta Kosťuková právě získala premiérový titul na okruhu WTA, ve finále v Austinu přemohla Varvaru Gračovovou 6:3 a 7:5. A ruské soupeřce po zápase nepodala ruku.

Po triumfu v nedělním finále si potřásla rukou s rozhodčím, načež mávala tleskajícím divákům. Protivnici okázale ignorovala.

Už na loňském US Open si po porážce ve druhém kole od Viktorie Azarenkové s běloruskou soupeřkou u sítě jen ťukla raketou.

„Byla to má volba. Z těchto zemí neznám nikoho, kdo by válku veřejně odsoudil. Ale nechápejte mě špatně, měly jsme skvělý zápas. Ona je výborná hráčka, jako sportovkyní ji respektuju. Ale to nemá co do činění s ní jako lidskou bytostí,“ zdůvodnila tehdy.

V Austinu s Gračovovou odmítla dvacetiletá rodačka z Kyjeva i tradiční předzápasovou fotku, po vítězství ve finále, díky kterému se v žebříčku posunula o dvanáct pozic na 40. místo, ji nepozdravila ani symbolicky.

Při slavnostním ceremoniálu ji ani jednou nezmínila, což bývá ustáleným zvykem, místo toho vyslala jasný vzkaz: „Vzhledem k pozici, v jaké se teď nacházím, je pro mě tento titul velmi speciální. Chtěla bych ho věnovat Ukrajině a všem lidem, kteří bojují a umírají.“

Z řad ruských a běloruských tenistů, kteří hrůzy páchané na Ukrajině jejich zeměmi spíše přehlížejí, vystoupil Andrej Rubljov, jenž minulý týden na podniku v Dubaji prohlásil: „Nemůžete dělat, že se nic neděje, protože je to strašné. Je šílené, že tolik civilistů trpí a umírá.“

Tenisové asociace ATP a WTA zaujímají k válce od začátku velmi zdrženlivé stanovisko a dovolují Rusům a Bělorusům startovat pod neutrální vlajkou. Aryna Sabalenková tak mohla slavit triumf na letošním Australian Open, podle posledních zpráv budou moci zástupci těchto zemí letos – na rozdíl od loňského roku – hrát i ve Wimbledonu.

Autor: kuč