Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Martin v časovce na šampionátu dovršil hattrick, Bárta byl jedenáctý

Sport

  17:00
FLORENCIE (Itálie) - Vítězem časovky na mistrovství světa v silniční cyklistice se stal Němec Tony Martin a završil zlatý hattrick po triumfech v předchozích dvou letech. Jediný český jezdec na startu Jan Bárta obsadil 11. místo.

Německý cyklista Tony Martin foto: Reuters

Martin získal na šampionátu ve Florencii už druhé zlato po nedělním prvenství v časovce družstev s belgickou stájí Omega Pharma-Quick Step. Druhý dojel olympijský vítěz Brit Bradley Wiggins a třetí byl Švýcar Fabian Cancellara. Osmadvacetiletý Martin od samého začátku potvrzoval slova o tom, že zlato z časovky je pro něho největším cílem v sezoně. V úvodu sice ještě ztrácel 36 setin na Cancellaru, který bojoval o celkově pátý triumf v časovce na MS, ale od poloviny trati bylo zřejmé, že mu nebude moct nikdo konkurovat.

Cílem trati dlouhé necelých 58 kilometrů projel Martin v čase 1:05:37 a druhého Wigginse za sebou nechal o 46 sekund. Cancellara, který byl dlouho druhý, nakonec zaostal o další dvě sekundy zpět. Martin třetím triumfem v řadě napodobil Australana Michaela Rogerse, který zvítězil v letech 2003 až 2005. Nikdo jiný třikrát po sobě vyhrát nedokázal. "Poprvé je to vždy nejhezčí, ale tohle se tomu zcela určitě blíží. Byl na mě velký tlak a já chtěl titul doopravdy získat znovu. Ale teď už je ten tlak pryč a je to pro mě něco velmi emocionálního," uvedl pro server cyclingnews.com Martin, jenž prolétl celou trať s rychlostním průměrem 52,911 km/hod.

"Šlo o jednu z mých nejlepších časovek v životě," doplnil. Wiggins sportovně uznal porážku s lepším soupeřem, jeho samotného ale mohlo těšit, že byl v cíli druhý nejrychlejší i přes průběžný deficit 24 sekund, jenž měl během závodu na Cancellaru. "Bylo zřejmé, že bude potřeba jet co nejrychleji, jak jen to vůbec bude možné. Cítil jsem, že jsem silný pro posledních dvacet minut, a věděl, že to může být těsné, ale Tony byl dnes někde jinde. Chtěl jsem vyhrát a myslím, že jsem jel dobře, ale 46 sekund... S tím toho nemůžete moc udělat. On měl výbornou sezonu a dnes ji završil světovým titulem," prohlásil Wiggins.

Bártovi na prvním mezičasu patřila sedmá příčka

Bártovi na prvním mezičasu patřila sedmá příčka, ale po třech čtvrtinách trati byl patnáctý. Umístění v elitní desítce nakonec uniklo sedmému nejlepšímu časovkáři loňského MS v Nizozemsku o sedm a půl sekundy. Na vítězného Martina ztratil Bárta tři minuty a sedm sekund. I přesto, že těsně nenaplnil svůj cíl, nebyl Bárta ze svého výkonu a umístění zklamaný. "Mohu říci, že s tím jedenáctým místem jsem spokojený. I z toho pohledu, že tady byla oproti loňsku větší konkurence," řekl Bárta.

Cyklista Jan Bárta

Do cíle přijel evidentně hodně vyčerpaný, nechal na trati všechno. "Většina časovek je kratších, tahle byla dost dlouhá a nebyla až tak technická. Ale člověk prostě musí vydržet makat naplno až do konce, aby nevytuhnul někde před cílem," poznamenal Bárta. V připomínce ztráty na desátou příčku litoval snad jen jediné věci.

"Jelo se mi celkem dobře a měl jsem dobré nohy, jen ten kopec, co tam byl, jsem mohl jet o něco pomaleji a být pak o to rychlejší na následné rovince. Ale to se nedá nic dělat; člověk většinou najde nějaké drobnosti, co mohl udělat jinak, jenže změnit už to zpětně nelze," podotkl Bárta, jehož čeká v neděli i závod s hromadným startem. "Ten dnešek je určitě povzbuzením, ale časovka byla tím, kvůli čemu jsem do Itálie především přijel. To byla priorita. V neděli budu připravený pomoct ostatním," uzavřel Bárta.

Mistrovství světa v silniční cyklistice ve Florencii

Časovka
Muži elite
(57,9 km): 1. Martin (Něm.) 1:05:37, 2. Wiggins (Brit.) -46, 3. Cancellara (Švýc.) -48, 4. Kirijenka (Běl.) -1:26, 5. Phinney (USA) -2:08, 6. Quaade (Dán.) -2:36, 7. Pinotti -2:42, 8. Malori (oba It.) -2:51, 9. Larsson (Švéd.) -2:58, 10. Sivcov (Běl.) -3:00, 11. Bárta -3:07.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!