130 let

Rebelující John McEnroe a Martina Navrátilová, vedle Margaret Courtová. | foto: Reprofoto

Martina vs. Margaret. Souboj legend o název arény kvůli nesnášenlivosti jedné z nich

Sport
  •   19:54
MELBOURNE (Od našeho zpravodaje) - Poněkud zvláštní obřad se tento týden odehrál na hlavním stadionu v Melbourne Parku před začátkem večerního programu. Na kurt byla za znění dramatické hudby pozvána dáma s kratšími vlasy a v černobílém kostýmku. Se slzami v očích převzala od slovutného krajana Roda Lavera kopii poháru pro vítězku Australian Open a po chvíli za vřelého potlesku diváků beze slova odkráčela do zákulisí.

Margaret Courtová. Patří mezi nejlepší tenistky v dějinách. Právě před padesáti lety ovládla všechny čtyři nejprestižnější turnaje v jedné sezoně. Celkem posbírala 24 grandslamových titulů ve dvouhře, což je stále rekord, který se v posledních sezonách marně snaží vyrovnat Serena Williamsová.

Právě kvůli ní se den poté opodál v areálu konal „protest, jaký svět neviděl“. Čechoameričanka Martina Navrátilová, další šampionka a věčná bojovnice za práva menšin, po svém exhibičním utkání vyšplhala na rozhodcovskou rozhlednu a do mikrofonu spustila: „Už nějakou dobu mluvím o jedné věci a teď se ke mně připojil John McEnroe, abychom ji posunuli dopředu.“

Král Fedex neměl nárok. ‚Dneska jsem měl šanci tak tři procenta,‘ smutnil po prohře s Djokovičem

Načež byl televizní přenos z kurtu ukončen, takže další dění sledovali pouze přítomní diváci. Navrátilová s někdejším božským darebákem tenisových dvorců McEnroem rozvinuli transparent s nápisem „Evonne Goolagong Arena“.

Právě takový název by podle nich měl nést druhý největší stadion v dějišti Australian Open, který se stále jmenuje podle Courtové, osobnosti s velmi vyhraněnými názory.

Kdysi například chválila rasovou politiku v Jihoafrické republice.

O Navrátilové pravila: „Skvělá hráčka, ale radši bych na špičce viděla ženu, k níž může mládež vzhlížet. Je moc smutné, když jsou děti vystavovány homosexualitě.“

Courtová zavile hájí model klasické rodiny. Když se tenistce Casey Dellacquaové a její partnerce narodila dcera Andie, v dopise do novin se pohoršovala, že maličká byla okradena o otce. Výroky farářky z Perthu budí rozporuplné reakce. Navrátilová je označila za jedovaté.

Bývalý australská tenistka Margaret Courtová.

„I kvůli této nesnášenlivosti si lidé berou život. Další jsou šikanováni a biti pouze proto, že jsou odlišní. To není v pořádku. Kolik krve ještě ulpí na Margaretiných rukou?“ tázala se před časem.

Nyní dokonce napsala otevřený dopis: „Letiště, budovy, ulice a arény se pojmenovávají - nebo by se aspoň měly - po výjimečných bytostech - našich hrdinech.“

Načež zmínila Muhammada Aliho, Nelsona Mandelu, Martina Luthera Kinga, Billie Jean Kingovou, Roda Lavera či Rosu Parksovou.

„Vynikali ve svých oborech, přesáhli je a obohatili lidstvo. Šli příkladem a byli na správné straně dějin. Ale Margaret Courtová do této společnosti nepatří.“

Navrátilová vyčítá Australance, k níž kdysi vzhlížela s obdivem, předsudky a nespravedlivé vyobcovávání některých skupin lidí.

Margaret Courtová a Martina Navrátilová.

Zároveň opakovaně navrhuje, aby ji v názvu stadionu nahradila jiná šampionka, Goolagongová, jež pochází z aboriginské rodiny původních obyvatel kontinentu a je všeobecně považována za morální vzor, ne za kontroverzní figuru.

Do Courtové se v minulosti opřela i její úhlavní rivalka z tenisových dvorců, Američanka Billie Jean Kingová, jež také hájí práva gayů a leseb. A čerstvě se do sváru vmísil ještě McEnroe.

V pořadu Tenisový komisař na stanici Eurosport tepal do Courtové a emotivně vyzval Serenu Williamsovou, aby neprodleně vyhrála dva grandslamy, předehnala tu „bláznivou tetu“ a poslala ji do historie, kam se svými názory patří.

Bobby Riggs a Margareth Courtová.
Margaret Courtová.

Australané v případě Courtové prapodivně lavírují, což se projevilo právě též v oslavě jejího grandslamového výročí v Melbourne. Složili jí poctu, leč promluvit ji nenechali.

Šéf turnaje Craig Tiley tvrdí, že s Courtovou nesdílí její pohled na svět. Od Navrátilové a McEnroea si ovšem vyžádal omluvu za porušení kázeňského řádu. Prezidentka australského tenisového svazu Jayne Hrdlicková na podzim konstatovala, že se o změně názvu arény neuvažuje. Vzhledem k zarputilosti znesvářených dam se tak dá předpokládat, že příběh nekončí.

Autor: Karel Knap