Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Martínek obdržel výpověď smlouvy. V USA zápasit nestihl, přijde o peníze

Michal Martínek si poradil s Viktorem Peštou. foto: OKTAGON MMA

Praha - Americká organizace bojových sportů PFL vypověděla smlouvu českému MMA zápasníkovi Michalu Martínkovi. Kvůli koronaviru už dříve zrušila celou sezonu 2020, teď propustila zhruba třetinu svěřenců. Šampion Oktagonu podepsal kontrakt teprve v lednu, do žádného zápasu nastoupit nestihl a přijde o měsíční výplaty.
  17:49

Procházka zná soupeře pro premiéru v UFC, s nebezpečným Švýcarem se chce utkat na soukromém ostrově

„Dalo se to čekat, jde o logický krok. PFL se snaží udržet při životě, ale mrzí nás to,“ říká Martínkův kouč André Reinders.

Třetí nejprestižnější zámořská organizace funguje specifickým způsobem, zápasníci v rámci roční sezony postupují pavoukem (obdoba play off), získávají body a dostávají se až do finále o milion dolarů.

Zatímco jiné organizace klasické galavečery přesouvají na pozdější termíny, PFL se pandemií koronaviru naboural celý koncept.

Michal Martínek si poradil s Viktorem Peštou.
Michal Martínek, šampion Oktagonu v těžké váze.

Tento týden proto celou sezonu zrušila, zápasníkům bude platit měsíční rentu, podle zdrojů serveru MMA Fighting jde o tisíc dolarů. Jenže ne všem. Ředitel PFL Peter Murray oznámil, že o smlouvu přišla až třetina ze 72 zápasníků. Zůstali jen ti nejprověřenější a nejdůležitější, zatímco Martínek je úplným nováčkem.

Smlouvu s organizací podepsal v lednu, dost o něj stála a začátkem roku silně urgovala, aby nabídku podepsal. „Je dost jednostranná, takže nárok na odškodnění ani nemáme,“ vysvětluje Reinders prekérní situaci.

Martínek přichází o velkou příležitost, v Česku se stal šampionem tuzemské organizace Oktagon, naposledy v O2 areně porazil Viktora Peštu, veterána z UFC. Jednou ranou mu zlomil čelist.

Výpověď má jednu výhodu. „Kdyby smlouva dál platila, Michal by nezápasil téměř rok a tři čtvrtě, takhle jsme obnovili jednání s třemi velkými organizacemi a řešíme pro Michala podzimní zápas. Zároveň máme stále podepsanou dohodu s Oktagonem,“ říká Reinders.

Už v lednu o Martínka stála světová dvojka Bellator z Ameriky, nyní se nabízí polská KSW nebo ruská RC, obě světově uznávané značky.

„Takhle nám to dává možnost obnovit jednání s organizacemi, které byly v jednání už před podepsáním smlouvy s PFL a řeším případný zahraniční zápas pro Michala už na letošní podzim,“ popisuje kouč. Martin Wodecki, trenér působící v akademii RCC, pro web Shorties přiznal, že vedení o Martínka stojí.

Zároveň podle Reinderse zůstává ve hře americká PFL na další sezonu 2021: „Nabídka pravděpodobně přijde, zájem o něj mají, jen do něj nechtějí investovat měsíční výplatu. Taky bude záležet, jestli Michal nepodepíše dlouhodobou smlouvu jinde.“

Koronavirová pandemie ovlivňuje i premiéru Jiřího Procházky v UFC. V polovině srpna měl zápasit v Dublinu s Volkanem Özdemirem, jenže Irsko tento týden zakázalo až do poloviny srpna veřejné akce s více než pěti tisíci lidmi. Alternativu nabízí tajemný soukromý ostrov v mezinárodních vodách, který UFC údajně buduje

Autor: