Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Marušková už nestřílí jen do krabic. Uspěje v Londýně?

Sport

  8:00
PRAHA - Sportovní střelkyně Lenka Marušková brzdí před olympiádou optimismus. Tato sezona sice patří k jejím nejlepším v kariéře, při letošních elitních závodech vybojovala už pět medailí, ale na hrách v Londýně prý může být všechno jinak. Za úspěchy podle ní stojí vyzrálost, zkušenosti, ale také změna pažby zbraně a dobrá komunikace s trenéry.

Sportovní střelkyně Lenka Marušková foto: ČTK

Marušková obsadila v posledním závodu SP v Mnichově třetí místo ve sportovní pistoli. Dvakrát byla bronzová v dubnu na olympijské střelnici v Londýně, pak suverénně ovládla Velkou cenu osvobození v Plzni a formu potvrdila i na předchozím SP v Miláně dvěma stříbry. Na zlato ze světové akce stále čeká. "Rozhodně si to neschovávám do Londýna, musím předpoklady brzdit. Může být všechno jinak," řekla.

Stříbrná medailistka z olympijských her v Aténách považuje poslední sezony za zlomové v kariéře. Od té doby, co se v roce 2009 stala nejlepší českou střelkyní, prožívá vesměs jen úspěchy. "Ale na olympijských hrách nás bude dvacet, co budou mít šanci na medaili. Bude záležet na aktuálním rozpoložení mém, ale i mých soupeřek," prohlásila Marušková. "Do každého závodu musím s pokorou," doplnila.

Sedmadvacetiletá svěřenkyně otce Vladimíra Hyky a státního trenéra Břetislava Putny přitom letos před sezonou hodně zariskovala. Udělala na poslední chvíli úpravu uchopení zbraně. "Zjistila jsem, že mi to nesedělo. Byl to risk, ale přinesl zisk. Udělali jsme tu změnu včas," uvedla.

Nejlepší mentální příprava? Odpočinek bez pistolí

V letošní sezoně také testovala náboje, aby vybrala ty nejpřesnější. Speciální metodou, při které se zafixuje zbraň do svěráku, zkoušela deset různých sérií nábojů, než si vybrala ty nejpřesnější. "Je mnoho metod takového testování, ale byli jsme na profesionální střelnici," řekla.

Za osm let od medaile v Aténách Marušková změnila nejen jméno, ale také přístup ke střelbě. Stala se z ní profesionálka, už nestřílí do krabice od rajčat ve svém bytě v Praze, k dispozici má elektronický terč. Navíc je zkušenější a všechno kolem ní funguje. "Nebojí se ozvat, když se jí něco nelíbí, ani doma," žertoval manžel a manažer David Maruška.

Po sérii několika závodů se nyní střelkyně cítí dost unavená, odpočine si proto s manželem na dovolené v jižních Čechách. "Je jasné, že tam roztáhnu stojan a budu malovat," těšila se na volno. Je romantička, zvěčňuje květiny, krajinu, labutě. "Takové ty slaďárny," usmívala se.

Po dovolené ji čeká trénink, několik soustředění a další odpočinek na Šumavě s celým českým týmem. "Tam si vůbec nevezmeme pistole. Je to nejlepší psychický odpočinek a mentální příprava," řekla Marušková. "No a pak na olympiádu," dodala.

Autor: