Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Maskotem MS v Liberci bude lev

Sport

  13:52
LIBEREC - Lev bude maskotem mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci v roce 2009. Fanoušci vybrali národní symbol v hlasování na internetových stránkách šampionátu ze tří možností. Motiv lva zvítězil jen těsně před vyobrazením proslulé stavby televizního vysílače na Ještědu a veverkou. Jméno maskota bude oznámeno později.

Vyhrál lev (uprostřed) foto: ČTK


Prezidentka organizačního výboru a olympijská šampionka Kateřina Neumannová se už dříve nechala slyšet, že by dala přednost lvovi jako symbolu České republiky. Autorkou návrhů maskota šampionátu je výtvarnice Darina Poláková, která bude nyní ve spolupráci s Mezinárodní lyžařskou federací a společností APF, držitelem marketingových práv šampionátu, finální podobu lva dopracovávat.


Lev dostal od fanoušků celkem 4186 hlasů, zatímco vyobrazení Ještědu 4102. Celkem se do hlasování zapojilo 10.370 lidí. Návrhů na jméno maskota obdrželi organizátoři 427, po vyloučení vulgarit a jmen obtížně vyslovitelných pro cizince jich zbylo 353.


Organizační výbor představí konečnou podobu maskota a jeho jméno společně s oficiální znělkou šampionátu na kongresu Mezinárodní lyžařské federace FIS na konci května v Jihoafrické republice.

Autor: