Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Matka Neumannové: 'Když slyším Liberec, mám husí kůži'

Sport

  12:00
PRAHA - "Pokaždé, když zaslechnu slovo Liberec, naskočí mi husí kůže," přiznává paní Zdena Neumannová. Matce bývalé skvělé lyžařky se ostatně není co divit. Jméno její dcery Kateřiny je totiž podepsáno pod dluhy, které zůstaly po lyžařském světovém šampionátu v Liberci, při němž zastávala funkci šéfové organizačního výboru.

Kateřina Neumannová se svou dcerou. foto: ČTK

"Jsem z toho všeho nešťastná a Katku docela lituju," povídá Zdena Neumannová. "Velká chyba se stala hlavně v tom, že se dokončení záležitostí okolo mistrovství neustále odkládalo. Jedna vláda všechno šoupala na další a pořád běžel čas. Já přesně do všeho sice nevidím, ale jsem přesvědčená o tom, že by se mělo v téhle věci angažovat i město."

Zdena Neumannová

Paní Neumannová vzápětí dodává, že její dcera se ale snaží problémy na rodiče víceméně nepřenášet. "Odjakživa držela svoje věci trochu pod pokličkou. Když jí řeknu, že jsem zase o ní něco nepěkného četla v novinách, většinou odpoví, že to ví, ale že nám to radši ani neříká. Snaží se svoje záležitosti řešit sama a nezatěžovat nás s nimi."

Když se celá rodina potká třeba o víkendu na Šumavě, Zdena Neumannová zpravidla pozná, v jakém rozpoložení se dcera nachází. "Když vkročí dovnitř, řekne ahoj a někam se zašije, tak je situace špatná. Když ale začne švitořit, co dělala Lucka, hned si říkám – fajn, nálada je dobrá."

Potíže tušila
Paní Neumannová žije v současné době do jisté míry kočovným životem. V Praze většinou zkraje týdne pomáhá s vnučkou a zbytek pak dělí mezi Písek, kde mají s manželem byt, a Šumavu. "Katka už žije svým životem. Má dost málo času, ke všemu ještě studuje vysokou školu, vidíme se kolikrát jen letmo někdy večer."

Přiznává zároveň, že ve chvíli, kdy dcera kývla na nabídku šéfovat organizačnímu výboru v Liberci, tušila, že možná nejde o správnou volbu. "Myslela jsem si, že to není úplně dobré rozhodnutí, ale Kačeně jsem nic neříkala. Nikdy jsem jí do jejích věcí moc nemluvila. Spíše jsem jí tehdy slíbila, že se budu snažit co nejvíc pomáhat s Luckou, protože bylo jasné, že od té chvíle bude hodně časově vytížená."

Podle ní začaly problémy ihned poté, co dcera do Liberce přijela. "Čekaly ji tam jen prázdné místnosti. Povídala tehdy taky, že jí není jasné, z čeho její předchůdci chtěli všechno zaplatit. Takže hned na začátku už bylo zřejmé, že problémy s penězi vzniknou."

Podle ní dcera nepatří mezi typy, které skončí se závoděním a určitý čas si užívají sladké slávy. "U ní si tuhle cestu nedovedu představit. Je podobná jako Honza Železný. Sotva přestal s oštěpem, hned začal trénovat." Nepotěšil ji ani rok starý rozchod dcery s otcem Lucky Josefem Jindrou. "Samozřejmě že je mi to líto, hlavně kvůli vnučce. Ale po těch zkušenostech, jaké Katka má, to dál asi nešlo."

Oněch více než sto milionů korun dluhu se občas prezentuje i tak, že je Kateřina Neumannová zkrátka zpronevěřila. Dovede si její matka představit, že by to mohla skutečně udělat?

Po téhle otázce paní Neumannová přestane na chvíli mluvit a v očích se jí zalesknou slzy. "Tak to si doopravdy nedovedu představit, tohle vylučuju. Určitě se neobohatila ani o korunu. Vychovávali jsme ji k čestnosti a myslím si, že taková taky určitě je." Mámě Jardy nezávidím Zajímavé zároveň je, že s nenávistí, pomluvami či záští se dosud nikde nesetkala.

"Když sem tam čtu, že Katka je teď národem zavrhovaná, tak čekám, až potkám někoho, kdo ji tedy zavrhne. Doopravdy si nevymýšlím, ale od lidí slyším, jen že jí drží palce, ať všechno dobře dopadne. Jen jednou jsem zaslechla, že snad mohla dát víc najevo, že toho všeho lituje."

Na Zadově se před časem Zdena Neumannová potkala i s matkou Jaromíra Jágra Annou. "Bydlela hned vedla nás v hotelu, který měl nebo možná ještě má Martin Straka. Popovídaly jsme si pokaždé moc dobře, ale skutečně jí nezávidím, že o Jardovi se teď nepíší podobné věci jako o mé dceři. Víte, já si myslím, že jeho rodiče si s ním možná taky trochu užili, když třeba hrál na těch automatech..."

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!