Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Matura prožil druhý nejlepší závod kariéry, zvítězil skokan Němec Freund

Sport

  12:26aktualizováno  14:19
SAPPORO - Český skokan na lyžích Jan Matura obsadil v závodě Světového poháru v Sapporu desáté místo. Překvapivým vítězem se stal Severin Freund z Německa, který tak zaznamenal první triumf v seriálu v kariéře.

Thomas Morgenstern nad zasněženým Sapporem foto: Reuters

Také Matura si vylepšil osobní statistiky, dnešní desátá příčka je jeho druhým nejlepším výsledkem v kariéře. Lepší výkon v SP třicetiletý český skokan předvedl pouze před pěti lety shodou okolností také v Sapporu, kde byl devátý.

Nepřehlédněte

"Z mého pohledu dobrý výsledek, ale bylo to klasické Japonsko a selekce dle náhodného výběru. A já byl naštěstí právě mezi těmi šťastlivci," uvedl Matura pro skokanský web. "První skok jsem trochu zpozdil na odraze, což byla škoda, protože jsem pak ty příznivé podmínky nemohl stoprocentně využít. Druhý skok byl už podařený a metry také odpovídaly daným podmínkám," řekl Matura.

Maturovi patřila po prvním kole 14. pozice díky skoku dlouhému 122,5 m. Ve druhé části sice předvedl výkon o deset metrů kratší, v konečném pořadí si ale o čtyři místa polepšil. Dvě příčky za Maturou skončil Roman Koudelka, Lukáš Hlava obsadil 25. místo. Borek Sedlák vypadl v prvním kole.

Dvaadvacetiletý Freund předvedl skoky dlouhé 124 a 129 metrů a porazil suverénního lídra SP Rakušana Thomase Morgensterna, který obsadil druhé místo. Dosavadním Freundovým nejlepším výsledkem v seriálu byla šestá příčka z prosincového závodu v Oberstdorfu.

"Je to neuvěřitelné," řekl Freund po závodě. "K vítězství nad borci, jako jsou Morgenstern s Malyszem, potřebujete nejen dobré skoky, ale i štěstí. A to jsem dneska měl," dodal.

Na Sapporo naopak nebude v nejlepším vzpomínat třetí Adam Malysz. Polský reprezentant po prvním kole vedl a byl blízko ukončení bezmála čtyřletého čekání na vítězství v závodě SP. Druhý skok však nezvládl a první místo neudržel.

"Mám radost, že jsem na stupních vítězů, ale když už jsem po prvním kole vedl, chtěl jsem vyhrát. Udělal jsem pro to všechno, ale Severin skákal hodně dobře. Doufám, že zítra to bude lepší," řekl Malysz.

Autor: