130 let

Jan Matura | foto: ČTK

Matura se stal Králem bílé stopy, po dvaceti letech vyhrál skokan

Sport
  •   20:28
Nadvláda lyžařů trvá, potřetí za sebou usedne na trůnu muž. Jan Matura se stal Králem bílé stopy, jako první skokan na lyžích po dvaceti letech. V hlasování odborníků o nejlepšího lyžaře uplynulé sezony předčil pátý muž mistrovství světa snowboardistku Evu Samkovou a slalomářku Šárku Strachovou.

Výsledky ankety byly vyhlášeny v přímém televizním přenosu na slavnostním večeru u příležitosti 110 let Svazu lyžařů ČR v pražském klubu Sasazu. "Velké ocenění," uznal 33letý král, následník dálkového běžce Stanislava Řezáče. "Anketa má letitou tradici, zařadil jsem se tak po bok skvělých lyžařů. Velmi si toho vážím a je to zavazující i do nadcházející sezony. Podobné výsledky se ode mě budou čekat i teď."

Matura vyhrál dva závody světového poháru v Japonsku a skončil desátý v celkovém pořadí. K tomu si doskočil pro páté místo na velkém můstku na světovém šampionátu ve Val di Fiemme.

"Zima měla pro mě tři vrcholy a každý přinesl zvláštní moment," vzpomínal skokan. "Nejvíc si cením dvou vítězství ve světovém poháru hned za sebou během dvou dnů. Pak přišel letecký světový pohár v Harrachově s neskutečnou atmosférou a já se dokázal dostat na stupně vítězů. A na mistrovství světa jsem porazil Schlierenzauera nebo Ammanna, i když z toho ta vysněná medaile nebyla."

Matura se postavil vedle předcházejících vítězů se skočkami – úplně prvním byl v roce 1973 Rudolf Höhnl, po něm následovali Karel Kodejška, Jaroslav Balcar, třikrát Pavel Ploc, dvakrát Jiří Parma, František Jež a Jaroslav Sakala. Jeho reprezentační kolega Jakub Janda se musel ve své nejlepší sezoně 2006 sklonit před Kateřinou Neumannovou, zlatou z olympijského Turína.

"Tehdy mi bylo třináct a pamatuju si, jak jsem vnímal Jardu s korunou na hlavě," vzpomínal Jan Matura na rok 1993 a souboje svého otce se Sakalou, který na mistrovství světa ve Falunu získal tři medaile, individuální stříbro a bronz, k tomu stříbro pro družstvo. Tehdy se vyhlašoval nejlepší muž i žena – Sakala vyhrál společně s Neumannovou.

Matura, který už míří myšlenkami k olympiádě v Soči, skončil v letní Grand Prix nejlépe čtvrtý na oblíbeném můstku v Hinterzartenu. "Mám vyskákanou kvótu ze zimy, dohodli jsme se, že budu skákat minimálně, jen dva oblíbené můstky," říkal. Teď už se chystá na závěr, na sníh. "Forma má ještě výkyvy, jeden skok se povede velmi dobrý, tři horší, ale pracuju na tom."

Autor: