130 let

Amelie Mauresmová | foto: ANJA NIEDRINGHAUS, ČTK

Mauresmová poprvé vyhrála Wimbledon

Sport
  •   20:01
LONDÝN - Francouzská tenistka Amélie Mauresmová se stala poprvé v kariéře vítězkou Wimbledonu. Světová jednička ve finále porazila třetí nasazenou Justine Heninovou-Hardenneovou z Belgie po setech 2:6, 6:3 a 6:4.

"Je to nádherný pocit," řekla Mauresmová při proslovu k divákům s talířem pro vítězku v náručí. Předtím po využitém mečbolu klekla na wimbledonskou trávu a měla v očích slzy radosti.

"Mám za sebou skvělé dva týdny. Děkuji všem, kteří mi pomohli. Strašně jsem tady chtěla vyhrát. Už nechci nikoho slyšet mluvit o mých nervech," dodala Mauresmová, která po titulu na Australian Open, kde rovněž porazila Heninovou-Hardenneovou, získala svůj druhý grandslamový titul.

Belgičanka dopadla ve finále stejně jako v roce 2001, kdy podlehla Američance Venus Williamsové. "Není mnoho co říci. Hrála lépe než já a využila své šance," řekla Heninová-Hardenneová na kurtu.

Po letech mohli diváci v ženském finále sledovat tenis s častými výpady k síti. Mauresmová i Heninová-Hardenneová se snažily v prvním setu o hru servis-volej. Belgičanka byla téměř bezchybná a získala hned úvodní servis soupeřky. Heninová měla rovněž dobré returny a vítězné voleje. Druhý brejk získala v sedmé hře a sadu ukončila esem.

Báječná forma Belgičanky se ale v druhém setu jako by rozplynula. Heninová se nemohla opřít o první servis a začala chybovat od základní čáry i na síti. Mauresmová toho využila, poprvé prorazila Heninové podání a vedla 3:0. To už se hrálo častěji od základní čáry než v prvním setu. Mauresmová nevyužila brejk na 5:1, ale mrzet ji to nemuselo. Francouzka nakonec ukončila druhou sadu v deváté hře esem, podobně jako první set Heninová.

Belgičanka ztratila uvolněnost i lehký pohyb a Mauresmová měla převahu. Francouzka získala rozhodující brejk na 2:1. Další mohla přidat v páté hře, ale Heninová bojovností udržela naději na zvrat. Mauresmová ovšem výborně servírovala a pevným krokem došla za výhrou. Při prvním mečbolu jí soupeřka
pomohla forhendem do sítě.

Mauresmová je první francouzskou vítězkou Wimbledonu po 81 letech. Napodobila legendární Suzanne Lenglenovou, která svůj šestý titul ve Wibmledonu získala v roce 1925. Finále hrála od té doby také Nathalie Tauziatová, ale v roce 1998 nestačila na Češku Janu Novotnou.

Autor: