Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

V 17 letech jezdcem F1. Verstappen přepíše historické tabulky

Sport

  8:00
PRAHA - Nizozemec Max Verstappen přepíše historii formule 1. Tři dny po svých 17. narozeninách se stane nejmladším jezdcem v historii, který se představí na oficiálním tréninku nejprestižnějších motoristických závodů. Na Velké ceně Japonska usedne do kokpitu týmu Toro Rosso, kde nahradí Jeana-Erica Vergneho.

Max Verstappen. foto: grandprix247.com

Představitelé stáje Toro Rosso potvrdili, že jezdec obdržel požadovanou superlicenci od mezinárodní federace FIA a má povolení jezdit v seriálu F1. Syn bývalého jezdce Josa Verstappena má už nyní jistou budoucnost.

Šanci bere jako příležitost

Dosud nejmladším jezdcem, který se představil na trénincích, byl čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel. Němec svůj první trénink absolvoval v monopostu BMW Sauber v Turecku 2006. Tehdy bylo talentovanému závodníkovi 19 let a 53 dní.

Nejmladší jezdci v F1

Jaime Alguersuari (19 let, 125 dní)
2009 Velká cena Maďarska

Mike Thackwell (19 let, 182 dní)
1980 Velká cena Kanady

Ricardo Rodriguez (19 let, 208 dní)
1961 Velká cena Itálie

Fernando Alonso (19 let, 218 dní)
2001 Velká cena Austrálie

Esteban Tuero (19 let, 320 dní)
1998 Velká cena Austrálie

"Velmi se těším, že se zúčastním tréninku. Je to skvělá příprava a cenná zkušenost před budoucí sezonu," řekl pro oficiální stránky Toro Rosso Verstappen.

Zajímavé je, že Verstappenův otec Jos zažil svou premiéru v F1 na stejném místě. Stalo se tak před dvaceti lety v Benettonu. "Můj otec závodil v Suzuce mnohokrát a řekl mi, že to není jednoduchý okruh na začátek. Nejdu do toho s tím, abych lámal nějaké rekordy, ale abych nasbíral zkušenosti," řekl Verstappen junior.

Přirovnávají ho k Sennovi

Mnoho lidí vidí v mladíkovi velkou naději a hlavně obrovský talent. "Přirovnal bych ho k Ayrtonovi Sennovi. Nedívejte se na věk. Z hlediska myšlení má Max 22 let, ne 16. A z hlediska schopností za volantem? Profesionálně soutěží od čtyř let. Očekáváme tedy, že bude konkurenceschopný od prvních závodů," uvedl pro oficální stránky F1 šéf juniorského týmu Red Bullu Helmut Marko.

Závodník z Nizozemska se poprvé posadil do auta, když mu bylo 4 a půl roku. Jako sedmiletý se zúčastnil svých prvních závodů a už od samého začátku vyhrával téměř vše. Od roku 2014 Verstappen junior startuje v F3 a v srpnu se připojil k juniorskému týmu Red Bull.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...