Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mýtus trvá. ‚Neporazitelný‘ Mayweather v zápase století vyřídil Pacquiaa

Sport

  6:58
LAS VEGAS / PRAHA - Američan Floyd Mayweather v prestižní bitvě o krále boxerských ringů udolal na body Filipínce Mannyho Pacquiaa a k titulům šampiona velterové váhy organizace WBA a WBC přidal i pás WBO.

Floyd Mayweather (vlevo) a Manny Pacquiao foto: Reuters

Město hazardu hostilo hru o velké miliony. Tentokrát však poněkud nezvyklou: neposkakovala v ní kulička na stole mezi políčkem červeným a černým, ale šermovalo se v ringu pěstmi. Las Vegas sledovalo nevyzpytatelnou ruletu nejlepších boxerů současnosti, z nichž sportovní triumf slavil Mayweather, avšak rekordní peněžní výhra připadla i Pacquiaovi.

Přetížené přenosové sítě

Rozpočet „zápasu století“ se vyšplhal na 400 milionů dolarů, tedy na deset miliard korun. Na úvodní gong museli příznivci boxu čekat o hodinu déle kvůli problémům s přetíženými přenosovými sítěmi. Diváci, kteří za televizní práva zaplatili i 100 dolarů, tak místo očekávané bitvy dlouho sledovali jen černou obrazovku.

Robert De Niro, Clint Eastwood, Sting, Matt Damon, Justin Bieber, Beyonce, Rihanna, Paris Hilton a další. Střet Floyda Mayweathera a Mannyho Pacquiaa si nenechala ujít řada celebrit.

Šestnáctitisícový sál hotelu MGM Grand byl beznadějně vyprodán, ceny lístků šplhaly až k hranici 250 tisíc korun. Na černém trhu se prodávaly dokonce i za 8,5 milionu.

Poměrně jasně zvítězil Mayweather, nikoliv však knokautem. Rozhodčí jeho dvanáctikolový triumf obodovali v poměrech 118:110 a dvakrát 116:112.  

Nevyšlo to. Manny Pacquiao v zápase století padl
Floyd Mayweather slaví vítězství

169 centimetrů vysoký Pacquiao od úvodního gongu určoval ráz střetnutí. Byl aktivnější a lépe se pohyboval. O čtyři centimetry vyšší Mayweather boxoval z ústupu a využíval svých delších paží. Utkání zvládl výborně takticky. Soupeře si nepouštěl příliš k tělu a na každý jeho útok odpovídal přesnými kontry.

„K soupeři mám obrovský respekt, je to nesmírně rychlý a schopný bojovník,“ řekl po utkání Mayweather na adresu rivala. „Snažil jsem se boxovat chytře, účetlně, tak abych vyhrál,“ dodal.

Fanoušci museli být trpěliví, jednání v nejrůznější podobě o pořádání zápasů trvala sedm roků. S přibývajícím věkem hvězd velterové váhy už fanoušci rohovnictví přestávali věřit, že 38letý Američan Mayweather a o dva roky mladší Filipínec Pacquiao najdou společnou řeč.

Nakonec ji našli. A díky tomu zase jednou box mohl zastínit všechno ostatní. Podobně jako při legendárních bitvách Muhammada Aliho s Joem Frazierem v 70. letech či Evandera Holyfielda s Mikem Tysonem v druhé polovině 90. let.

Boxerskou atraktivitou ovšem za památnými duely minulosti sobotní událost zaostávala. K vidění bylo jen několik kombinací úderů, sice špičkově provedených, ale žádný z bijců nebyl výrazněji otřesen a nevypadalo to, že by síly lovil ze dna svých možností. Poměrně pasivní Mayweather byl opatrný, vyhýbal se otevřeným výměnám a výpady soka precizní obranou vykrýval.

„Léčil jsem bolavé rameno. Bohužel nebylo stoprocentní,“ líčil poražený. „ Tři týdny před duelem jsem si natrhl úpon v pravém rameně.“

„Kdyby se stal vítězem on, dal bych mu najevo respekt a řekl, že vyhrál lepší,“ uvažoval Američan, jemuž se soupeřovy nářky o nalomeném zdravotním stavu vůbec nelíbily.

Rozdělí si 7,5 miliardy

Obrovský zájem diváků a sponzorů umožnil, aby si elitní boxeři velterové váhy (do 66,7 kilogramů) rozdělili rekordních sedm a půl miliardy korun. Vítěz Mayweather bral z odhadované částky 60 %, soupeř zbytek.

„Bude to největší zápas v historii,“ předesílal mnohokrát Mayweather. Z hlediska sportovního jeho slova naplněna nebyla, z hlediska lukrativnosti ano.

„Myslel jsem, že jsem vítěz. Vždyť jsem ho mnohokrát zasáhl a on nepředvedl vůbec nic, jen utíkal,“ divil se Pacquiao. Ani Mayweather nebyl se svým výkonem spokojen. „Můj otec (a trenér - pozn. red.) ode mě čekal víc, ale Pacquiao je pekelný soupeř. On je tvrdý bojovník, já umím počítat. Když se píší dějiny, vyplatí se počkat,“ popsal svou strategii.

Aktérům duelu století o víkendu vyvrcholily jejich veleúspěšné kariéry. Proto k němu přistupovali obzvlášť zodpovědně a také citlivě - nikdo nesměl rozptylovat jejich pečlivou přípravu a soustředěnost...

Několik hodin před utkáním oznámily významné americké sportovní reportérky Rachel Nicholsová z CNN a Michelle Beadleová z ESPN na Twitteru, že jim byla na poslední chvíli odebrána akreditace na zápas. Důvod? Spekulovalo se, že Mayweatherův tým -pořadatele galavečera - rozčílily reportáže, v nichž bylo poukazováno na boxerovu kontroverzní minulost - opakované domácí násilí, kvůli kterému strávil za mřížemi dva měsíce.

Šlo o hodně. Filipínec vlastnil pás mistra světa organizace WBO, soupeř WBA a WBC. Teď už všechny patří Američanovi.

Neporažený Mayweather se nechal slyšet, že v září odboxuje ještě jedno utkání a poté ukončí kariéru. Tou dobou mu vyprší lukrativní smlouva s televizí Showtime. Naplní-li svá slova a v závěrečném duelu triumfuje, jeho bilance bude čítat 49 vítězství.

Pacquiao má nyní na svém kontě 57 výher a 6 porážek. O svém dalším osudu zatím nehovořil.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...