Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mýtus trvá. ‚Neporazitelný‘ Mayweather v zápase století vyřídil Pacquiaa

Sport

  6:58
LAS VEGAS / PRAHA - Američan Floyd Mayweather v prestižní bitvě o krále boxerských ringů udolal na body Filipínce Mannyho Pacquiaa a k titulům šampiona velterové váhy organizace WBA a WBC přidal i pás WBO.

Floyd Mayweather (vlevo) a Manny Pacquiao foto: Reuters

Město hazardu hostilo hru o velké miliony. Tentokrát však poněkud nezvyklou: neposkakovala v ní kulička na stole mezi políčkem červeným a černým, ale šermovalo se v ringu pěstmi. Las Vegas sledovalo nevyzpytatelnou ruletu nejlepších boxerů současnosti, z nichž sportovní triumf slavil Mayweather, avšak rekordní peněžní výhra připadla i Pacquiaovi.

Přetížené přenosové sítě

Rozpočet „zápasu století“ se vyšplhal na 400 milionů dolarů, tedy na deset miliard korun. Na úvodní gong museli příznivci boxu čekat o hodinu déle kvůli problémům s přetíženými přenosovými sítěmi. Diváci, kteří za televizní práva zaplatili i 100 dolarů, tak místo očekávané bitvy dlouho sledovali jen černou obrazovku.

Robert De Niro, Clint Eastwood, Sting, Matt Damon, Justin Bieber, Beyonce, Rihanna, Paris Hilton a další. Střet Floyda Mayweathera a Mannyho Pacquiaa si nenechala ujít řada celebrit.

Šestnáctitisícový sál hotelu MGM Grand byl beznadějně vyprodán, ceny lístků šplhaly až k hranici 250 tisíc korun. Na černém trhu se prodávaly dokonce i za 8,5 milionu.

Poměrně jasně zvítězil Mayweather, nikoliv však knokautem. Rozhodčí jeho dvanáctikolový triumf obodovali v poměrech 118:110 a dvakrát 116:112.  

Nevyšlo to. Manny Pacquiao v zápase století padl
Floyd Mayweather slaví vítězství

169 centimetrů vysoký Pacquiao od úvodního gongu určoval ráz střetnutí. Byl aktivnější a lépe se pohyboval. O čtyři centimetry vyšší Mayweather boxoval z ústupu a využíval svých delších paží. Utkání zvládl výborně takticky. Soupeře si nepouštěl příliš k tělu a na každý jeho útok odpovídal přesnými kontry.

„K soupeři mám obrovský respekt, je to nesmírně rychlý a schopný bojovník,“ řekl po utkání Mayweather na adresu rivala. „Snažil jsem se boxovat chytře, účetlně, tak abych vyhrál,“ dodal.

Fanoušci museli být trpěliví, jednání v nejrůznější podobě o pořádání zápasů trvala sedm roků. S přibývajícím věkem hvězd velterové váhy už fanoušci rohovnictví přestávali věřit, že 38letý Američan Mayweather a o dva roky mladší Filipínec Pacquiao najdou společnou řeč.

Nakonec ji našli. A díky tomu zase jednou box mohl zastínit všechno ostatní. Podobně jako při legendárních bitvách Muhammada Aliho s Joem Frazierem v 70. letech či Evandera Holyfielda s Mikem Tysonem v druhé polovině 90. let.

Boxerskou atraktivitou ovšem za památnými duely minulosti sobotní událost zaostávala. K vidění bylo jen několik kombinací úderů, sice špičkově provedených, ale žádný z bijců nebyl výrazněji otřesen a nevypadalo to, že by síly lovil ze dna svých možností. Poměrně pasivní Mayweather byl opatrný, vyhýbal se otevřeným výměnám a výpady soka precizní obranou vykrýval.

„Léčil jsem bolavé rameno. Bohužel nebylo stoprocentní,“ líčil poražený. „ Tři týdny před duelem jsem si natrhl úpon v pravém rameně.“

„Kdyby se stal vítězem on, dal bych mu najevo respekt a řekl, že vyhrál lepší,“ uvažoval Američan, jemuž se soupeřovy nářky o nalomeném zdravotním stavu vůbec nelíbily.

Rozdělí si 7,5 miliardy

Obrovský zájem diváků a sponzorů umožnil, aby si elitní boxeři velterové váhy (do 66,7 kilogramů) rozdělili rekordních sedm a půl miliardy korun. Vítěz Mayweather bral z odhadované částky 60 %, soupeř zbytek.

„Bude to největší zápas v historii,“ předesílal mnohokrát Mayweather. Z hlediska sportovního jeho slova naplněna nebyla, z hlediska lukrativnosti ano.

„Myslel jsem, že jsem vítěz. Vždyť jsem ho mnohokrát zasáhl a on nepředvedl vůbec nic, jen utíkal,“ divil se Pacquiao. Ani Mayweather nebyl se svým výkonem spokojen. „Můj otec (a trenér - pozn. red.) ode mě čekal víc, ale Pacquiao je pekelný soupeř. On je tvrdý bojovník, já umím počítat. Když se píší dějiny, vyplatí se počkat,“ popsal svou strategii.

Aktérům duelu století o víkendu vyvrcholily jejich veleúspěšné kariéry. Proto k němu přistupovali obzvlášť zodpovědně a také citlivě - nikdo nesměl rozptylovat jejich pečlivou přípravu a soustředěnost...

Několik hodin před utkáním oznámily významné americké sportovní reportérky Rachel Nicholsová z CNN a Michelle Beadleová z ESPN na Twitteru, že jim byla na poslední chvíli odebrána akreditace na zápas. Důvod? Spekulovalo se, že Mayweatherův tým -pořadatele galavečera - rozčílily reportáže, v nichž bylo poukazováno na boxerovu kontroverzní minulost - opakované domácí násilí, kvůli kterému strávil za mřížemi dva měsíce.

Šlo o hodně. Filipínec vlastnil pás mistra světa organizace WBO, soupeř WBA a WBC. Teď už všechny patří Američanovi.

Neporažený Mayweather se nechal slyšet, že v září odboxuje ještě jedno utkání a poté ukončí kariéru. Tou dobou mu vyprší lukrativní smlouva s televizí Showtime. Naplní-li svá slova a v závěrečném duelu triumfuje, jeho bilance bude čítat 49 vítězství.

Pacquiao má nyní na svém kontě 57 výher a 6 porážek. O svém dalším osudu zatím nehovořil.