Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Mazoch se probudil. Jeho stav je vážný

Sport

  13:21
VARŠAVA/KRAKOV - Stav skokana na lyžích Jana Mazocha, který nešťastně při závodu v Zakopaném dopadl na hlavu a leží v nemocnici v Krakově, je nadále velmi vážný. Už se ale probudil z komatu. Zatím je jasné, že nemá nic zlomeného, víc prokáží neurologická vyšetření.

Pád Jana Mazocha. foto: Adam JastrzebowskiČTK

Lékaři již zcela probudili jednadvacetiletého sportovce z umělého spánku, podle mluvčí krakovské nemocnice Anny Niedzwiedzké pacient sám dýchá, ale jeho transport do Čech se zatím odkládá.

Stav sportovce lékaři popisují jako stav se základním kontaktem. Niedzwiedzká se odmítla vyjádřit k tomu, zda došlo k jakémukoliv ústnímu kontaktu nebo zda Mazoch sám hýbe končetinami. "Dýchá přes masku a nyní ho čeká dlouhodobé léčení a rehabilitace," řekla.

Mazoch byl v umělém spánku od sobotního večera, kdy byl ze Zakopaného po
pádu v závodu Světového poháru převezen do krakovské nemocnice. Ve středu
tomografický test ukázal, že otok mozku se začíná zmenšovat, proto lékaři rozhodli o jeho probuzení, přestali mu podávat léky, které pacienta udržovaly v kómatu. Proces trval několik hodin.

Mazoch má vážně poraněnou hlavu a otřes mozku, podle některých informací má
v hlavě také krevní sraženinu. Jaký je skutečný zdravotní stav českého sportovce, ukážou teprve následná neurologická vyšetření. Zatím je pouze jasné, že skokan nemá nic zlomeného.

"Kdyby normální člověk spadl z takové výšky takovou rychlostí, měl by mnohočetné zlomeniny, ale Mazoch je vysportovaný mladý člověk, jeho organismus si lépe poradí se zraněními," dodala Niedzwiedzká.

Převoz Mazocha do Prahy se odkládá na dobu po vyšetřeních. Krakovská nemocnice nedostala zatím žádné potvrzení o tom, že by jej lékaři v Praze přijali. S tím je seznámena také rodina sportovce, která zpočátku transport požadovala. Pacienta převezmou odborníci pražské Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Pádem Mazocha se zabývá již státní zastupitelství v Polsku. Do pondělí by měla prokuratura rozhodnout, zda zahájí vyšetřování pro trestný čin, či případ odloží. O příčinách pádu českého skokana se po závodu přeli trenéři i Mazochovi kolegové. Někteří kritizovali organizátory, že nebyl přerušen závod, i když vítr foukal ze všech stran. Podle jiných hlasů doplatil jednadvacetiletý talent na nedostatek zkušeností.

Autoři: ,