Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

McEnroe ocenil Kyrgiosovu iniciativu, za každý jeho vítězný set daruje obětem požárů tisíc dolarů

Sport

  14:23
Melbourne - Tenisté na Australian Open se snaží co nejvíce přispívat obětem požárů. Po zápase 1.kola mezi Nickem Kyrgiosem proti Lorenzovi Sonegovi, který domácí oblíbenec vyhrál 6:2, 7:6 a 7:6, za ním přišel bývalý americký tenista John McEnroe. "Jsem na tebe pyšný a taky jsem se rozhodl přispět," řekl šedesátiletý McEnroe při společném rozhovoru na kurtu. Za každý set, který aktuálně 26. hráč světového žebříčku během Australian Open vyhraje, věnuje 1000 dolarů (přibližně 23 tisíc korun). "Toho si vážím. Přetrhnu se," slíbil australský tenista.

John McEnroe během Laver Cupu. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Lesní požáry v Austrálii zasáhly plochu větší než Česká republika, způsobily smrt 28 lidí, až miliardy zvířat a připravily o domov tisíce obyvatel.

Do boje tak zavelel domácí rebel Nick Kyrgios. Australský tenista vyzval k pomoci obětem rozsáhlých požárů, které v posledních týdnech sužují jihovýchod Austrálie a vyžádaly si řadu lidských životů, za každé eso, kterých dosahuje na australských turnajích, věnuje postiženým 200 australských dolarů (3155 korun).

Aktuálně 26. hráč světového žebříčku, dnes na grandslamu v Melbourne porazil Itala Sonega 6:2, 7:6 a 7:6, kterému během utkání nasázel čtrnáct es.

Nick Kyrgios se raduje z postupu do druhého kola Australian Open.

Po utkání ho přišel vyzpovídat k rozhovoru bývalý tenista John McEnroe.

„Jsem na tebe pyšný a taky jsem se rozhodl přispět,“ řekl šedesátiletý Američan McEnroe při společném rozhovoru na kurtu. Za každý set, který Kyrgios během Australian Open vyhraje, věnuje 1000 dolarů. „Toho si vážím. Přetrhnu se,“ slíbil australský tenista.

K jeho iniciativě se přidali tenisoví krajani Samantha Stosurová, John Millman, Ashleigh Bartyová či Alex de Minaur. Výtěžek podpořilo i exhibiční utkání, které Kyrgios s australským svazem naplánoval na 15. ledna. Téměř pět milionů australských dolarů, což je zhruba 75 milionu korun bylo během exhibice vybráno, na kurtu se objevili i dobrovolní hasiči a dostali šanci zahrát si s tenisovými hvězdami.

Mnoho dalších přispělo individuálně včetně dalších Češek. Karolína Plíšková například za každé eso na australských turnajích dává 200 dolarů, Kvitová 150. Williamsová už o víkendu věnovala do fondu celou prémii po zisku titulu v Aucklandu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!