130 let

Charl Schwartzel. | foto: ČTK

McIlroy selhal, Woods bojoval o triumf na Masters

Sport
  •   9:25
AUGUSTA - Jihoafričan Charl Schwartzel se stal poprvé vítězem 75. ročníku golfového turnaje Masters a navázal tak na dřívější triumfy svých krajanů Garyho Playera a Trevora Immelmana. Schwartzel se mohl těšit z privilegia, že ho loňský vítěz Američan Phil Mickelson oblékl do zeleného saka, které tradičně získává vítěz slavného turnaje v americké Augustě.

Šestadvacetiletý Schwartzel nečekaně nejlépe zvládl dramatický závěr, ve kterém se do hry o vítězství zapojilo devět hráčů. Nebyl mezi nimi po sobotě vedoucí Rory McIlroy ze Severního Irska, který zcela propadnul. Naopak dlouho se ve hře držel Tiger Woods a především Australané Adam Scott a Jason Day.

Čtvrté kolo golfového Masters v americké Augustě (par 72, dotace 7,5 milionu dolarů)

1. Schwartzel (JAR) 274 (69+71+68+66), 2. Day 276 (72+64+72+68) a Scott (oba Aus.) 276 (72+70+67+67), 4. Woods (USA) 278 (71+66+74+67), Ogilvy (Aus.) 278 (69+69+73+67) a Donald (Ang.) 278 (72+68+69+69).

Další pořadí: 15. McIlroy (Sev. Ir.) 284 (65+69+70+80), 27. Mickelson (USA) 287 (70+72+71+74), 35. Čejka (Něm.) 288 (72+71+75+70).

Jenže Schwartzel měl drtivý závěr, na posledních čtyřech jamkách zahrál birdie a vyhrál s náskokem dvou úderů. "Je to sen. Bez debat můj dosavadní nejlepší výsledek v kariéře," řekl mladý jihoafrický hráč. Majitel šesti titulů z evropského okruhu také prozradil, že během hry využil rad šestinásobného vítěze Jacka Nicklause, se kterým se v Augustě potkal loni během charitativní akce.

"Věděl jsem, že má rád lov a tak jsem se s ním začal bavit. Nakonec mě vzal na hřiště a provedl mě přes všech 18 jamek. Na každé mi řekl, jak o ní přemýšlel a jak ji hrál. Byla to pro mě velká věc, protože nikdy před tím jsem v Augustě nebyl a najednou mi slavný Jack Nicklaus radil, jak se tam hraje," uvedl vítěz 75. ročníku.

Jednadvacetiletý McIlroy v neděli od první rány prokazoval, že finálové kolo je ještě nad jeho psychické možnosti. Nepovedla se mu hlavně desátá jamka, na které zahrál tripley bogey, následně přišlo doubley bogey na tříparu a místo útoku na čelo následoval propad mimo elitní desítku s výkonem 80 ran. "Jsem hrozně zklamaný. Ještě devět jamek před koncem jsem vedl, ale pak zcela selhal. Bude mi trvat několik dní než to strávím, ale dostanu se z toho," uvedl nakonec patnáctý McIlroy.

V čele se po pádu dosavadního lídra otevřel velký boj, do hry se dostali i hráči, kteří o tom v sobotu možná ani sami neuvažovali. Když Woods patoval na 18. jamce, bylo v té chvíli šest hráčů na skóre -10 a vedoucí Scott měl o úder méně. Čtyři jamky před koncem mohlo reálně pomýšlet na první příčku dokonce devět golfistů. Woods prožíval skvělý den a odehrál nejlepší turnaj od závěru roku 2009, kdy prošel vleklou rodinnou krizí.

Charl Schwartzel a Phil Mickelson.

Jeho riskantní údery připomínaly nejlepší okamžiky bývalé světové jedničky, o možnost vyhrát páté zelené sako se však Woods připravil už v sobotu, kdy hrál 74 ran. Nakonec obsadil dělené čtvrté místo. "Mohlo to být lepší. Poslední den jsem to dobře trefoval," citovala Woodse agentura AP. Stejně jako v předchozích dnech předváděl pouze průměrné výkony obhájce Mickelson, který skončil na 27. místě a zaznamenal nejhorší výkon na Masters do roku 1997, kdy neprošel cutem.

"Byl to černý týden. Tyhle greeny miluju a většinou se mi na nich daří, ale tentokrát jsem se trápil," prohlásil. Kolo dobře rozjel český rodák Alex Čejka, jenže v závěru polevil a Augustu opouštěl s 35. místem. Německý golfista tak přišel o možnost přímo si zajistit účast v příštím ročníku, kam se dostane nejlepších šestnáct hráčů.

Autor: ČTK