Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Úvodnímu závodu formule 1 hrozí zrušení, člen týmu McLaren byl pozitivní na koronavirus

Ředitel McLarenu Zak Brown se podepisuje v Austrálii fanouškům. foto: ČTK/AP

Aktualizováno
PRAHA - McLaren se kvůli pozitivnímu testu člena týmu na koronavirus odhlásil z víkendové Velké ceny Austrálie formule 1. Zahajovacímu závodu mistrovství světa v Melbourne tak hrozí zrušení.
  12:55

Podle agentury SID je nakaženým členem britské stáje mechanik, jenž si po příletu do Austrálie začal stěžovat na příznaky podobné chřipce. „Okamžitě, jak začal vykazovat symptomy, byl testován a izolován. Budou ho léčit místní zdravotnická zařízení,“ uvedl McLaren v prohlášení na webu.

Celkem se mezi týmy F1 objevilo před startem Velké ceny Austrálie pět podezřelých případů, z toho čtyři ve stáji Haas. Ještě před oznámením McLarenu nepřímo vyzval ke zrušení nedělního závodu, který má začít pátečními tréninky, úřadující mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu.

„Jsem opravdu hodně překvapený, že tu vůbec jsme. Je skvělé, že máme závody, ale pro mě je šokující, že tu všichni sedíme. Vždyť už je tu tolik fanoušků. Zbytek světa reaguje, i když možná trochu pozdě. (Americký prezident) Trump zavírá hranice Evropě, zastavila se NBA, ale formule 1 stejně jede dál,“ divil se Hamilton na dnešním setkání s novináři. „Prostě vládnou peníze,“ dodal mistr světa z let 2008, 2014, 2015 a 2017-2019.

Zvláštní komise vedení F1 řeší situaci kolem nákazy na pravidelných zasedáních každý druhý den a zatím na neurčito odložilo Velkou cenu Číny, kde virová epidemie loni v prosinci odstartovala. Grand Prix Bahrajnu se ze stejných důvodů uskuteční bez diváků.

V ohrožení je i premiérový závod v Hanoji, protože Vietnam rozhodl o čtrnáctidenní karanténě pro všechny návštěvníky z Itálie. Na Apeninském poloostrově, který je po Číně nejvíce zasaženou zemí, kromě Ferrari sídlí také stáj AlphaTauri (někdejší Toro Rosso) a dodavatel pneumatik Pirelli.

Start sezony tak provází nejistota a nedůvěra. Atmosféru narušil i konflikt několika stájí v čele s mistrovským Mercedesem s Mezinárodní automobilovou federací (FIA), která vyšetřovala Ferrari kvůli podezření, že v minulé sezoně využívalo nelegální motory. Federace nedávno informovala o tom, že záležitost uzavřela poté, co s italskou stájí dosáhla nespecifikované dohody.

Proti nezveřejnění výsledků se však stáje Mercedes, McLaren, Racing Point, Red Bull, Renault, AlphaTauri a Williams ohradily a podrobily FIA ostré kritice. Proti federaci a Ferrari se nevymezily pouze týmy Alfa Romeo a Haas, které využívají motory italské automobilky.

Formuli tak čeká nevyzpytatelná 70. sezona, která by navíc měla poprvé a naposledy vidět nejrychlejší vozy v historii. Pro ročník 2021 se chystají nová pravidla, která by měla časy oproti současnosti zpomalit o sekundy. Vedení šampionátu si od toho slibuje vyrovnanější souboje na trati.

Na ní by měl být opět jasným favoritem Hamilton s mercedesem. Ohrozit by ho mohl Red Bull, kterému vyšly zimní testy, zatímco Ferrari před startem nové sezony řeší problémy s výkonem a také budoucnost týmové jedničky a čtyřnásobného mistra světa Sebastiena Vettela, jemuž po sezoně končí smlouva.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!