Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

ME v roce 2012 uspořádá Polsko a Ukrajina

Sport

  12:07
CARDIFF - Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012 se bude konat v Polsku a Ukrajině. Tyto země za pět let společně uspořádají významný fotbalový svátek. Rozhodl tak výkonný výbor UEFA při hlasování v Cardiffu.

Fotbalový stadion.

Výsledek volby oznámil těsně před polednem na radnici britského města předseda UEFA Michel Platini. Podle vítězného projektu se o evropské pocty bude za pět let hrát v polských městech Varšavě, Gdaňsku, Vratislavi a Poznani, na Ukrajině padla
volba na Kyjev, Lvov, Doněck a Dněpropetrovsk. Jako náhradníci připadají v úvahu ještě Chorzów, Krakov, Charkov a Oděsa.

UEFA má se společnou kandidaturou dobré zkušenosti. V roce 2000 uspořádaly
bezproblémový šampionát Belgie s Nizozemskem a také přípravy Rakouska a Švýcarska na Euro 2008 pokračují podle plánu.

Před dnešní volbou byla za favorita považována Itálie, která evropský šampionát v minulosti už dvakrát pořádala. Loňský skandál se zmanipulovanými výsledky a výtržnosti fanoušků, po nichž bylo několik ligových stadionů označeno za nevyhovující, však italské vyhlídky značně oslabily.

O složité volbě svědčí i to, že UEFA rozhodující hlasování o několik měsíců odložila. Nakonec se šéfové evropského fotbalu rozhodli dát důvěru Ukrajině s Polskem, přestože spolupráce obou zemí v přípravě kandidatury občas skřípala a Polsko se navíc také vypořádává s korupcí ve fotbale a s výtržnostmi fanoušků. Ukrajina se zase potýká s nestabilní politickou situací.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...