130 let

Brit Chris Froome a Slovák Peter Sagan na stupních vítězů Tour de France 2016. | foto: ČTK/AP

Doporučujeme

Mechanický doping? Tour byla čistá, hlásí po 3770 testech cyklistická unie

Sport
  •   8:02
PRAHA - Na letošní Tour de France tzv. „mechanický doping“ nebyl. Po víc než 3770 testech za pomoci nejmodernějších technologií to prohlásila Mezinárodní cyklistická unie UCI. Zatím jediným profesionálním cyklistou, u nějž kontrola odhalila zabudovaný motorek v kole, tak stále zůstává Belgičanka Femke van den Driesschová.

Do improvizovaného hnědého stanu na kraji silnice někde v deštěm zkrápěných horách Andorry vnášejí pracovníci UCI jedno závodní kolo za druhým. Jsme na letošní cyklistickém závodě Tour de France a uvnitř stanu právě probíhá pečlivá kontrola „nástrojů“ používaných během nejslavnějšího závodu světa.

Jde o součást boje proti mechanickému dopingu, který vyhlásila Mezinárodní cyklistická unie letos v lednu a jejímž spouštěčem byla aféra kolem devatenáctileté belgické cyklistky Femke van den Driesschové. Motorek zabudovaný v jejím bicyklu byl odhalen při lednovém mistrovství světa v cyklokrosu.

Motorek v kole odhalený termokamerou.

Zbraní UCI byla v tomto boji nejprve termokamera, poté ultrazvuk, zanedlouho ale unie přišla se speciálními tablety pracujícími na principu magnetické rezonance, která se jinak používá převážně k diagnostikování sportovních zranění. Tablety jsou podle UCI rychlejší (kolo prohlédnou za méně než minutu) a také spolehlivější, i když se nadále používají i ostatní metody. Více o tabletech používaných proti mechanickému dopingu si přečtěte ZDE.

Belgická cyklistka van den Driesschová se sice bránila, že kolo nebylo její, i tak ale neunikla šestiletému zákazu činnosti a pokutě 20 000 švýcarských franků (téměř půl milionu korun).

Femke van den Driesscheová během MS v cyklokrosu
Chris Froome (ve žlutém) v Alpách během 20. etapy Toru de France.

Od ledna bylo podle UCI testováno víc než 10 000 kol profesionálních jezdců z různých věkových kategorií i cyklistických odvětví, z toho jen na nedávno skončené Tour de France 3773, a to během všech 21 etap.

“Chci poděkovat pracovníkům UCI za tvrdou práci během tří týdnů na Tour,“ uvedl ve středu prezident cyklistické unie Brian Cookson v prohlášení potvrzujícím, že ani jeden „tabletový test“ během Tour nebyl pozitivní. „Předvedli jsme odhodlání, vůli odstranit veškeré pochybnosti a snahu obnovit důvěru v cyklistiku,“ dodal Cookson.

Je to další krok směrem ke zlepšení image profesionální cyklistiky?

Autor: Ondřej Kopřiva