Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Medaile s meteoritem. Sportovci si v Soči připomenou rok od "otřesu"

Sport

  16:42
PRAHA - Jejich výroba podléhá přísným regulím, stejně jako následný ceremoniál, při němž se medaile dostanou k nejúspěšnějším sportovcům. Olympijský kov je pro každého symbolem štěstí a uspokojení. Z her v Soči si ale několik z nich odveze i něco navíc - úlomek vzácného meteoritu.

Medaile pro olympijské hry v Soči foto: Reuters

O celosvětově nejsledovanější akci roku prosakuje na veřejnost ledacos: nesmyslné letištní kontroly, zpoždění při stavebních pracích, nepříliš přátelské podmínky pro samotné sportovce nebo hrozby z terorismu. "Hry v Soči budou fraška," říká několik kritiků.

Zlato bez zlata

Poslední zlaté medaile obdrželi nejlepší sportovci v roce 1912, v současnosti obsahují nejcennější kovy pouze 1,34% karátového zlata. Tržní cena zlaté medaile se pohybuje kolem 500 amerických dolarů.

Na řadě detailů si ale Rusové dávají extrémně záležet. Organizátoři olympiády připravili pro sportovce speciální edici medailí, v niž budou zasazeny kousky vesmírného tělesa, které loni dopadlo nedaleko Čeljabinsku.

Úlomky pochází z části meteoritu, jenž vážil přes půl tuny. Badatelé ho objevili na dně jezera Čebarkul. Cenný kov s netradiční "ozdobou" se však bude houpat na krku pouze těm, kteří ve své disciplíně uspějí 15. února. Tedy přesně rok po samotné události. V žádný jiný den už nikdo ze sportovců medaili ze specifické edice nedostane.

Bez šance ovšem nejsou ani vášniví sběratelé, pro které bude k dispozici dalších čtyřicet medailí. Jejich výrobu má na svědomí specializovaná dílna ve měste Zlatoust. 

Vše ale může spustit i nespočet negativních ohlasů. Tlaková vlna z dopadu meteoritu tehdy zranila stovky lidí včetně desítek dětí, poničila továrnu i hokejový stadion. A teď budou kousek mimozemského tělesa slastně mnout v dlaních ti nejlepší z celého světa...