Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Medaile z ME zaskočila činovníky svazu juda

Sport

  18:36
PRAHA - České judo oslavuje, po dvaceti letech se chlubí mužskou medailí z mistrovství Evropy. Z Istanbulu ji přivezl Jaromír Ježek, vybojoval ji v kategorii do 73 kilogramů a kov má bronzovou hodnotu. Judista pražského Sokola Vršovice tak připomněl, že poslední medailový úspěch získal Josef Věnsek, který na evropském šampionátu v Praze 1991 získal stříbro. V případě žen je úspěch čerstvější, v roce 2004 přivezla Andrea Pažoutová z Bukurešti evropský bronz.

Druhý zprava bronzový medailista Ježek. foto: Reuters

"Je to nejlepší výsledek od vzniku samostatné České republiky. Medaili jsme chtěli už dlouho, teď jsme konečně prolomili neúspěšnou sérii, proto si tento úspěch nesmírně považujeme," pravil předseda Českého svazu juda Jiří Dolerjš.

Také vzhledem k tomu, že dvojnásobný juniorský mistr světa Lukáš Krpálek, který je v posledních letech označovaný za největší talent českého juda, zůstal pátým místem pouhý krůček od medaile a Jaromír Musil skončil sedmý, se tvářil spokojeně i reprezentační kouč Petr Lacina. "Lukáš nebyl od medaile daleko, nedopadli jsme špatně. Kdyby mi někdo před šampionátem řekl, že přivezeme třetí, páté a sedmé místo, nevěřil bych mu. Přitom poprvé mohli na mistrovství Evropy startovat ve stejné váze dva závodníci z jedné země, což se projevilo na počtu borců i ve kvalitě. Jarda předvedl vynikající výkony, mimo jiné nastoupil i proti prvnímu nasazenému, ale nebál se a šel ho na žíněnku sežrat," pochvaloval si Lacina.

Ježek: Medaili jsme vykoupali v šampaňském
"Pátý jsem už na mistrovství Evropy byl, chtěl jsem výš," přiznal čtyřiadvacetiletý Ježek, člen pražského Sokola Vršovice, který před rokem přešel zpět do nižší ¨váhové kategorie a ve dnech před soutěží kvůli tomu musí shazovat až sedm kilogramů. "Teď se potvrdilo, že to byl správný krok. Do olympiády už měnit nebudu, olympijská kvalifikace běží a už jsem nějaké body nasbíral," těší judistu, který už má medaile z ME juniorů, z kontinentzálního šampionátu do 22 let i ze světové univerziády.

Medaili oslavil ještě v Istanbulu podle tradice. "Vykoupali jsme ji ve skleničce šampaňského, aby přivolala další kovy," povídal instruktor sportovního centra ministerstva vnitra a student třetího ročníku pražské FTVS. "Ale ve třeťáku jsem už druhým rokem, toho bakaláře bych letos konečně mohl dodělat," plánoval.

Ježek velmi dobře ví, že se stal hrdinou okamžiku, neboť na medaili čekaly celé generace českých judistů. "Já to věděl už před třemi lety, když jsem na Ebvropě skončil pátý. už tam mi Kása (Ježkův osobní kouč Zdeněk Kasík - pozn.) připomínal, že čekáme už moc dlouho, že by to někdo konečně mohl prolomit. Povedlůo se to až teď a je to hřejivý pocit pro celé české judo. Doufal jsem, že jak jsme na tuhle medaili čekali dvacet let, tak bychom se té další mohli dočkat za dvacet hodin, protože nastoupil Lukáš Krpálek a rozhodně na ni měl. Jen ti dva Gruzínci byli proti," přiblížil neúspěšný boj o bronz reprezentačního kolegy, který se pral o den později, v sobotu.

Úspěšnému judistovi je jasné, že soupeři si ho teď budou víc hlídat. "Ano, bude jim víc na očích, ale medaile mu zase pomůže k lepšímu nasazení v turnajích, což je v roce olympijské kvalifikace důležité," poznamenal jeho trenér Zdeněk Kasík.

České judo si Ježkovu medaili cení vysoko, nicméně kov po tak dlouhé době přední svazové činovníky zaskočil. Za podobné vavříny náleží úspěšnému borci finanční odměna, nikdo však nebyl schopný říci, jak vysoká. "Je to v řádech desetitisíců korun, jsou na to tabulky, ale z hlavy to přesně nevím," přiznal svazový šéf Jiří Dolejš, nicméně po poradě s kolegy pravil, že za evropský bronz to bude "zřejmě" 40 tisíc korun.

"No jo, už je to dvacet let, co jste to v případě mužů řešili naposledy," smál se Ježek.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!