Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Medaile z Vancouveru? To nebyl žádný blesk z čistého nebe

Sport

  11:20
MUONIO/PRAHA - V Muoniu, až na samém severu Finska v dalekém Laponsku, se v těchto dnech prohánějí čeští mušketýři na běžkách a ladí formu na blížící se sezonu. Lukáš Bauer, Martin Koukal, Jiří Magál a Martin Jakš. Slavné kvarteto, jež v únoru uchvátilo bronzem ve štafetě na olympiádě ve Vancouveru.

Kvarteto českých běžců Koukal, Magál, Bauer a Jakš se raduje z bronzové medaile. foto: Reuters

Po horkém létě, protkaném vzrušenými debatami o přijatelném zajištění lyžařů v poolympijské sezoně, početně notně osekaná česká mužská reprezentace polyká už v poklidu kilometry ve finském šeru a těší se na 20. listopad.

V tomto termínu začne tradičně ve švédském Gällivare nový ročník Světového poháru. A pozor – hned druhý den je na programu štafeta na 4x10 kilometrů.

Aneb první zkouška zmíněného kvarteta po Vancouveru se přiblížila. Reprezentační trenér Miroslav Petrásek takřka jistě složení z olympiády měnit nebude. Sestava je tudíž jasná: Jakš, Bauer, Magál, Koukal. Kromě nich už totiž může sáhnout jen po Dušanovi Kožíškovi, jemuž ale víc než distanční závody chutnají sprinty.

Dá se ale vůbec předpokládat, že tihle bronzoví lyžaři se mohou ještě v reálu rozpomenout na fascinující kanadské představení?

Anebo se jim tehdy v únoru zkrátka sešlo vše nej, a proto byli schopni porazit snad kohokoli z elity?"Ve světě je šest nebo snad až osm naprosto vyrovnaných štafet," vypočítává Petrásek. "Až závody ale ukážou, jak jsme skutečně připravení. Situaci máme oproti loňsku trochu složitější v tom, že Milan Šperl, další výrazný adept pro štafetu, ukončil kariéru. K ruce mám pak už jen Dušana Kožíška a jinak nikoho. Tahle pětice je od dalších lyžařů dost odskočená."

Nečekaná radost. Kvarteto českých běžců Koukal, Jakš, Magál a Bauer se raduje z úspěchu, na který české lyžování čekalo 22 let. V olympijské štafetě dojeli Bauer a spol. na třetím místě.

Lídr českých běžců, trojnásobný olympijský medailista Lukáš Bauer připouští, že minulý rok byl skutečně mimořádný. "Stejně tak jsme prožili v Kanadě i výjimečný závod. To ale neznamená, že by se nám něco podobného už nemohlo podařit. Přestože moc dobře víme, že při nás stálo všechno štěstí."

Bauer si všiml, že celé české kvarteto má v úvodu sezony slušnou formu, ale přesto konkrétní představy do světa troubit nechce. "Špička je skutečně strašně moc vyrovnaná. A když se budeme umisťovat ve štafetách pravidelně do šestého místa, pak se z toho na mistrovství světa může urodit prakticky cokoliv..." Optimisticky na budoucnost štafety nahlíží i zkušený matador a osvědčený finišman Martin Koukal, jinak též světový šampion z památné zlaté padesátky v roce 2003.

"Zopakovat olympiádu je podle mě naprosto reálné. Vždyť podobné výsledky jsme předváděli i dříve," vrací se do minulosti. "Nemyslete si, Vancouver nebyl blesk z čistého nebe. Sebevědomí nám nechybí, takže teď už jen potřebujeme zdraví, trochu štěstí a optimální výkon v den D. Škoda jen, že nemáme plnohodnotného náhradníka."

Magál si vyjel štafetu až na OH
Jiří Magál připomíná, že před olympiádou o medaili na rozdíl od Liberce raději moc nahlas nemluvili, a to se jim vyplatilo. "Že jsme teď ale zůstali jen čtyři adepti na štafetu, je samozřejmě špatně," rozhodí rukama. "Vždyť já jel až ve Vancouveru rozřazovací závod se Špekem (Šperl) o poslední volné místo! Medaile mě ale strašně nakopla a šanci prohánět nejlepší na světě máme myslím pořád značnou."

A rozjížděč štafety Martin Jakš? "My měli výtečnou formu už v letech předchozích, ale neseděla nám role favoritů. Pro nás je totiž lepší nezávodit pod tlakem. A nemyslete si, Dušan Kožíšek může v případě potřeby taky pomoci."

Sprinter už ze mě nikdy nebude

Osvědčený tahoun české reprezentace Lukáš Bauer (33) se v létě do svého organismu snažil nově naordinovat i rychlost. Tedy prvek, který snad jako jediný z lyžařské abecedy částečně postrádal.

Co si od zmíněné změny v zažité přípravě slibujete?
Vím moc dobře, že nejsem a nikdy nebudu sprinter. Tahle věc mi nebyla zkrátka dána. Ale už loni jsem ukázal, že jsem schopný při závodech zafinišovat. Muselo se ale všechno sejít. Teď bych byl rád, kdyby to nebylo 95 procent věcí, co musí klapnout, ale aby stačilo třeba jen 80.

Ono vám nejspíš nejde pouze o finiše v závěru závodů, ale nejspíš rychlost pilujete i kvůli rostoucímu počtu různých prémií v průběhu závodů...
Pokusil jsem se trochu probudit rychlost třeba i kvůli tomu, abych byl schopen reagovat na nástupy soupeřů při závodech s hromadným startem. A skutečně i proto, že se při závodech rozdává čím dál víc bonusových vteřin. I ty mají stále větší vliv na zisk bodů ve Světovém poháru.

Můžete na prahu nové sezony odhadnout, jestli vaše snaha k něčemu skutečně byla?
Určitě jo. Z letního tréninku mám pocit, že jsem v nástupech přece jen živější. Jak ale všechno bude vypadat v zimě, to se teprve uvidí. Na soustředěních v Oberhofu v tunelu to ale vypadalo dobře. Jezdili jsme ve skupinkách a zkoušeli si neustále nastupovat. Člověk musí být zkrátka schopen v jakémkoliv závodě zareagovat na změnu tempa.

Že byste si tedy troufl i na vyhlášeného finišmana Pettera Northuga, Nora s neuvěřitelným zrychlením ?
Co se týče Pettera, tak základní poučka pro ostatní lyžaře zní jednoduše – nedostat se s ním do finiše. (směje se) Já se skutečně nesnažím trénovat tak, abych byl ve finiši rychlejší než Petter. Tohle mi jednoduše dáno nebylo a těžko se v téhle oblasti už asi něco změní.

Prý jste trénoval víc než v předchozích letech i se sprinterem Dušanem Kožíškem. Jak vám spolupráce svědčila?
No, když se mnou Dušan jel, tak zpomaloval... Ale vážně, jak už jsem říkal, mně rychlost prostě dána nebyla a nezapomeňte taky, že mi je už 33 let.

Kde byste se v zimě chtěl spíše prosadit – v seriálu Tour de Ski, anebo na světovém šampionátu v Oslu?
Tohle jsou logicky dva vrcholy sezony. Já bych snad dal přednost spíše Tour. Je to výjimečný závod a vím, že lyžaři ho buď milují, nebo nenávidí. Třeba závěrečné stoupání na Alpe Cermis mně připadá až magické.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...