Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Měl by Fischer šanci v extralize?

Sport

  10:36
DETROIT/PRAHA - Něco málo přes dva kilogramy vážila krabička, která zachránila život českému obránci Jiřímu Fischerovi. Zámořští lékaři stále nezjistili příčinu srdečního kolapsu, ale v jednom se shodují: nebýt defibrilátoru, mohlo to skončit špatně...

Jiří Fischer

„Je to šikovná věcička a přitom stojí jenom 1500 dolarů. O polovinu míň, než stála ještě před sedmi lety,“ zahájil osvětovou kampaň Fischerův zachránce Tony Colucci. Podle lékaře Rudých křídel je použití defibrilátoru velmi snadné. „Mluvil jsem pak o tom se svými dětmi a i jim jsem dokázal celkem rychle vysvětlit, jak jednoduše to funguje.“

Spojené státy si v defibrilátorech libují. Tisícovky jich jsou na letištích, ve školách i na úřadech. Výjimkou nejsou ani sportovní stadiony a haly. „Myslím, že jsme na podobné případy připraveni, jak jen je to možné,“ přidal se s chválou šéf Phoenixu Wayne Gretzky.

Jiří Fischer měl možná štěstí, že jej kolaps postihl přímo v detroitské Joe Louis Areně. Dostal by však stejnou šanci i v případě, že by neskončila výluka v NHL a on pokračoval ve svém extraligovém angažmá v Liberci?

Soutěžní řád lékařské zabezpečení nespecifikuje
„Každý klub zajišťuje lékařskou službu, v tomhle ohledu nejsme za Amerikou v ničem pozadu,“ uvedl pro LN lékař hokejové reprezentace Jan Vanáč.

„Soutěžní řád přesnou úroveň zabezpečení nespecifikuje, to necháváme na klubech. Určitě se ale nemáme za co stydět,“ podpořil jej ředitel soutěže Stanislav Šulc.

Extraligové kluby dosud na defibrilátory nespoléhaly, některé z nich však začínají svůj postoj přehodnocovat. „Právě řešíme, zda jej pořídíme. Není to ale tím, že by nás Fischerův případ tolik polekal, jde o naše plánování zdravotnické koncepce,“ řekl tiskový mluvčí zlínského HC Hamé Přemysl Vícha.

V případech srdečního kolapsu jde o vteřiny. Potřebným přístrojem jsou sice vybaveny sanitky záchranné služby, ale ani ty nemusejí být podle extraligových regulí při utkání přímo na místě.

„Záchranka však musí být dosažitelná,“ připomněl Šulc.

Fischer už opustil nemocnici
Minimálně čtyři až šest týdnů se musí obránce Jiří Fischer vyvarovat jakékoli fyzické aktivity.

Pětadvacetiletý obránce týmu NHL Detroit Red Wings byl ve středu propuštěn z nemocnice domů a podle vedení týmu se mu daří dobře.

„Doktoři mu řekli, že ho čeká minimálně čtyři až šest týdnů bez fyzické aktivity,“ tlumočil zprávy lékařů generální manažer Detroitu Ken Holland.

„Samozřejmě ho lékaři nepřestávají pečlivě monitorovat a sbírají informace. Stále ale neznáme definitivní důvod jeho kolapsu,“ dodal Holland.

„My máme záchrannou službu velmi blízko stadionu, v případě potřeby je u nás do dvou minut,“ popsal extraligovou realitu Vícha.

Sami záchranáři sice uvádějí, že použití defibrilátoru do tří minut od kolapsu zvýší šanci na přežití o sedmdesát pět procent, ale nevidí umístění přístrojů na veřejných prostranstvích jako nezbytnost.

„Laici s nimi stejně neumějí zacházet. Nikde ve světě se jejich masové rozšíření nijak zásadně neprojevilo. V New Yorku jsou na každém rohu a během prvního roku nebyly stejně použité ani jednou,“ vysvětlila mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková.

„Defibrilátor je zásadní věc. Měl by být všude, kde se vyskytují vrcholoví sportovci,“ tvrdil na detroitské tiskové konferenci Colucci.

„Asistujeme při všech akcích, když jsme o to požádáni. Naše vozy jsou plně vybaveny a třeba v Sazka Areně jsme na každém utkání,“ zmínila Cigánková.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...