Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Meldonium mu sebralo milionový úsměv. Wildera nyní čeká přehlížená ‚Noční můra‘

Sport

  19:15
BIRMINGHAM (USA) - Je to tady. Fanoušci se konečně dočkají souboje o titul mistra světa WBC v těžké váze. Jen s tím rozdílem, že se šampionovi Deontayi Wilderovi nepostaví v očekávaném šlágru Rus Alexander Povětkin, ale krajan Chris Arreola.

Zleva: Chris Arreola a Deontay Wilder na pátečním vážení. foto: youtube.com

Jeden z titulků a příměrů zámořských boxerských novinářů ohlašuje duel amerických knockoutérů jako návrat „milionového úsměvu“ Deontaye Wildera. Úsměvu, který se vytratit po problémech kolem souboje s Alexanderem Povětkinem, který se měl uskutečnit 21. května, kvůli dopingovému nálezu ruského bijce ale byl odložený na neurčito.

Obě strany si u soudu v New Yorku navzájem nárokují tučné finanční sumičky, Wilder sám přiznal, že propadl hlubokým depresím. Na souboj s ruským bohatýrem se připravoval skutečně pečlivě více jak tři měsíce, závěr kempu pak strávil kvůli aklimatizaci v Evropě. Do Moskvy ale nakonec neodcestoval.

Na čas se stáhl do ústraní a nad Amerikou jako kdyby se zatáhlo. Jestli totiž něco Wilder uměl, tak rozzářit svým typickým „americkým úsměvem“ všechna místa, na která vstoupil. „Je to skvělý pocit, boxovat opět doma,“ rozzářil tentokrát Legacy Arenu v Birminghamu, kde se konala tisková konference před duelem a dojde zde i na střet s Arreolou.

Třicetiletý rodák z nedaleké Tuscaloosy se opět směje. A sám věří, že se bude takto usmívat i po zápase. „Chtěli jsme někoho zábavného, kdo slibuje knockoutové napětí, kdo jde do ringu s cílem bojovat, proto jsme zvolili Arreolu,“ vysvětlil ještě jednou důvody, proč nakonec se svým týmem ukázali na začátku června na boxera, který je dle mnohých za zenitem.

Navíc na boxera, jehož poslední duel – těsné a sporné vítězství na průměrným Travisem Kauffmanem bylo nakonec vyhlášeno jako „Bez výsledku“. Důvod? Arreola neprošel dopingovým testem na marihuanu. „No a co? Tohle mu stejně k lepšímu výkonu nepomůže, není to meldonium,“ neviděl to jako problém „Bronzový bombarďák“.

„Jsem opět hladový, chci uspět. Je to pro mě obrovská a trochu nečekaná šance. Děkuji za ni Deontayi i jeho týmu. Chci se konečně zapsat do historie jako první mistr světa těžké váhy s hispánskými kořeny,“ těšil se ze třetí šance na světový pás už pětatřicetiletý Arreola. Shodou okolností pokaždé šlo o titul federace WBC, která sídlí v Mexiku.

Náhoda? Možná. Skutečnost je ale taková, že „Noční můra“ žijící v kalifornském Escondidu tentokrát prošla náhodným testováním Nezávislé dopingové laboratoře (VADA) bez problémů. Stejně jako jeho protivník.

A když už jsme u dopingu, ještě jedna odbočka s Povětkinovi. Před čtyřmi dny měla WBC oznámit závěry svého šetření kolem jeho „meldoniové kauzy“. Nestalo se tak. Že by na své sliby prezident federace Mauricio Sulejman zapomněl, nebo mu někdo poradil, aby něco takového zveřejnil až po souboji a nerozptyloval oba protivníky?

To nejspíše brzo zjistíme.

Faktem zůstává, že oba protivníci se na duel připravovali svědomitě. A oba si zatím zaslouží palec nahoru. Wilder za to, že se dokázal „restartovat“ po zrušeném termínu s Povětkinem a znovu se dostat do tréninkového procesu. Arreola za to, že z něj úplně nevypadl a za zhruba pět týdnů se dostal do kvalitní kondice. Váha 111,7 kg budiž toho důkazem (Wilder měl 102,6 kg).

Otázkou je, zda to bude stačit. Mnozí – a to včetně zámořských fanoušků, kvůli kterým se tento duel vlastně domlouval, jelikož by měl být pro místní trh atraktivní – totiž tvrdí, že bývalý vyzývatel Vitalije Klička si tento duel prostě a jednoduše už nezaslouží.

Arreola totiž po tvrdé – navíc dvojité lekci – od Bermana Stiverneho příliš nenadchl. Horko, těžko porazil Curtise Harpera, remizoval s Fredem Kassim (měl prohrát) a těsně (měl prohrát) porazil Kauffman v souboji, který nakonec skončil jak už jsme psali „Bez výsledku“.

„Nikdo mi nevěří, všichni mluví o Wilderovi. Nejsem pod tlakem, všichni řeší o jeho situaci s Povětkinem, on sám už vypráví o svých plánech na rok 2017 a duelech s Joshuou a Furym. Jenže i já se soustředím na Wildera. A jen a pouze na něj. Mám úkolem je šokovat svět. Mým úkolem je jít v sobotu v noci do práce,“ nebojí se role outsidera Arreola.

Dostane za ni 150 tisíc dolarů (Wilder jako cenu útěchy za zmařený honorář 4,5 milionů dolarů za duel s Povětkinem zinkasuje nyní třetinu této sumy). Pokud by zvítězil, stal by se nejlevnějším šampionem těžké váhy nejen současnosti, ale i posledních dekád. S trochou nadsázky si za tuto sumu nenavlékne například Joshua (nebo Fury) ani rukavice pro reklamní focení.

Jenže myslí svá slova opravdu vážně? Oba bojovníci se po vážení objali, oba se svorně jako zástupci amerických menšin nechali vyfotit s kartami a nápisy „His life matters“, aby ukázali solidaritu s těmi, kteří bojují proti údajnému rasovému násilí americké policie.

Pomalu to vypadá jako setkání dvou kamarádů, kteří se jdou jen tak pobavit do ringu v záři reflektorů. Pomalu to vypadá, jako kdyby Wilder bojoval se všemi, jen ne s Arreolou.

Povede se tomu šokovat svět? Jde o klid před sobotní noční bouří? Na to dostaneme odpověď v neděli nad ránem. Bohužel v Česku jen prostřednictvím streamů, žádná tuzemská televize duel v přímém přenosu nevysílá.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč