Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Meldonium úřaduje už i v boxu: bral ho Povětkin. Zruší se jeho duel s Wilderem?

Sport

  0:50
MOSKVA - Ruský boxer Alexander Povětkin měl při náhodném testování 27. dubna v Las Vegas pozitivní dopingový nález na nechvalně známý lék meldonium. Bývalý mistr světa federace WBA se přitom má už příští sobotu utkat v dlouho očekávaném souboji o pás světového šampiona WBC s jeho držitelem – Američanem Deontayem Wilderem.

Alexander Povětkin. foto: Lidovky.cz

Meldonium se od 1. ledna 2016 po svém uvedení na listinu zakázaných látek stalo strašákem sportovců především z postsovětských republik, mezi prvními pozitivně testovanými byla i toho času nejbohatších sportovkyně světa – tenistka Maria Šarapovová. Pozitivních nálezů je dosud více než sto.

Nyní se na seznam hříšníků zapsal také ruský bijec Alexander Povětkin. O jeho přečinu při náhodné dopingové zkoušce ze dne 27. dubna informovala v pátek 13. května všechny zúčastněné šéfka VADA (Dobrovolná antidopingová asociace pro box a MMA) Dr. Margaret Goodmanová.

Alexander Povětkin.

„Vzorek moči číslo 3969608, který patří Alexandru Povětkinovi, byl analyzován na anabolika, diuretika a další stimulanty či návykové látky. Výsledek analýzy je následující: v moči se nachází nežádoucí vzorky meldonia,“ zní v prohlášení zprávy.

„Pan Povětkin má právo na okamžitou analýzu B svého vzorku. Je třeba si uvědomit, že naše organizace nikoho netrestá, jen provádí testy a poté předává výsledky,“ dodala Goodmanová. Meldonium pomáhá především lepšímu průtoku krve v těle, což je výrazná pomoc jak při tvorbě svalové hmoty, tak i pro vytrvalost.

„Saša meldonium bral, po varování WADA (Mezinárodní antidopingová agentura), že bude zařazeno na seznam zakázaných látek, s tím ale okamžitě přestal. Po Novém roce už jej nebral, v jeho vzorku byly nalezené minimální hodnoty této látky. Jsme v kontaktu s WBC, která má rozhodnout o osudu zápasu s Wilderem,“ komentoval situaci okamžitě promotér ruského boxera Andrej Rjabinskij.

Andrej Rjabinskij (vlevo) a Alexander Povětkin.

Dlužno dodat, že on sám měl v minulosti několik problémů s dopingem boxerů, kteří nastoupili pro jeho chráněncům, nejznámějšími z nich jsou panamský bijec Guillermo Jones a polský obr Mariusz Wach.

Je třeba také doplnit, že i WADA v dubnu rozhodla, že nebude postihovat sportovce s koncentrací meldonia nižší než jeden mikrogram na mililitr. A bývalý regulérní šampion WBA a amatérského mistr světa i olympijský vítěz měl ve svém vzorku 70 nanogramů na mililitr meldonia, což znamená, že se do tohoto limitu vejde. „V jeho vzorku byly extrémně nízké stopy meldonia,“ řekl Rjabinskij.

Otázkou je, jak se k celé situaci nyní postaví jak WBC, tak i strana šampiona Deontaye Wildera. Jeho promotér Lou DiBella pro ESPN.com řekl: „Je to strašně čerstvé, vůbec nevíme, jak budeme nyní postupovat. Jsme naštvaní, ale ne v šoku. Uděláme podrobnější prohlášení, ale až poté, co všechno probereme s naším týmem.“

Zajímavostí budiž, že ruská strana se dlouho náhodným testům před zápasem vyhýbala a nakonec k nim svolila až osm týdnů před termínem zápasu, nikoliv deset, jak bylo původně zakotveno ve smlouvě. A zatímco Povětkin se připravoval na duel netradičně za oceánem, Wilder už je od tohoto týdne v Evropě a o víkendu se chystal na cestu do Moskvy, kde se má duel 21. května uskutečnit (vysílat ho bude Sport 1).

Alexander Povětkin po poslední výhře nad Mariuszem Wachem.

„Naší prioritou je vždycky bezpečí, fair play a spravedlnost. Aby bylo možné i nadále usilovat o absolutní bezpečí boxerů a spravedlivé výsledky, musíme všechny podobné případy brát vážně,“ citoval ESPN také šéfa WBC Mauricia Sulejmana. „ Shromažďujeme všechny informace a do konce víkendu budeme informovat, zda se souboj uskuteční, či nikoliv,“ dodal pro ruský R-Sport.

Je otázkou, zda všechny strany nakonec budou chtít, aby byl očekávaný duel zrušený. Pokud se vejde Povětkin do tolerance WADA, je téměř jisté, že meldonium v letošním roce skutečně už nebral. Navíc je ve hře i 7,15 milionů dolarů. Wilder má jistých 4,5045 milionů dolarů – což je největší výdělek jeho kariéry – Povětkin pak 1,9305 milionů dolarů. Zbylá částka – 715 tisíc dolarů – má dle svých nových pravidel u sebe WBC a vybojuje si je vítěz souboje.

„Nesmírně se do Ruska a Moskvy těším. Víš, vždycky, když se objevím na jevišti se spoustou kamer, tak si ty chvíle neskutečně užívám. Chci vstoupit do historie jako první Američan, který dokázal svůj titul obhájit na ruské půdě,“ vzkázal před pár dny třicetiletý Wilder. Dostane šanci pro to, aby tato slova naplnil v ringu Ledového paláce Chodinka?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!