Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Menu v Českém domě: kebab za 750, bramboračka za 170 korun

Sport

  8:00
LONDÝN - Oběd na olympiádě v Českém domě se návštěvníkům může pěkně prodražit. Bramboračka totiž vyjde na 5,50 libry (170 korun) a skopový kebab dokonce na 24 liber (750 korun). Nepřekvapí snad jen cena piva: za půllitr Plzně zaplatíte 4 libry (130 korun).

Cvičící autobus který pro olympiádu v Londýně navrhl český výtvarník David Černý foto: ČTK

Na drahotu českého stánku upozornila i agentura AP, které se nezdála cena 510 korun za guláš. Musí české jídlo opravdu stát 17 liber za guláš a špekové knedlíky? ptala se AP. Stejnou sumu si musí návštěvníci připravit i na hovězí pečeni, kuřecí prsa nebo lososa.

ČTĚTE TAKÉ:

Předkrmy vyjdou na 5,50 libry (170 korun), dezerty a ovocný salát zase na rovných 5 liber (160 korun). Vůbec nejdražšími položkami jídelního jsou ale tandoori skopový kebab a pražma za 24 liber (750 korun).

"Samozřejmě, stížnosti jsme zaznamenali, ale pouze od Čechů. Cizinci, kteří sem chodí, si nikdy nestěžovali. I přesto máme ale každý den plno. Denně prodáme 650 - 700 jídel, chodí k nám štamgasti na pivo a guláš. Dokonce přijímáme i rezervace, říká Josef Svoboda, šéf cateringové společnosti v Českém domě.

Celý rozhovor s generálním ředitelem cateringové firmy si můžete přečíst v neděli odpoledne

I přes vysoké ceny nicméně českému domu v islingtonském konferenčním centru přidělila agentura AP zlatou medaili. Zaujal především klikující doubledecker, dýdžejové, basketbal a stůl na kulečník, ale i odpočinkový koutek.

Menu Českého domu

Pro zvětšení klikněte na foto

Kromě své "základny" Češi v Londýně zaujali o holínkami, v nichž naše výprava nastupovala při zahajovacím ceremoniálu. Nezvyklá obuv zaujala světová média a její výrobce Alpine Pro o ně zaznamenal obrovský zájem.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...