130 let

Valtteri Bottas slaví vítězství v kvalifikaci. | foto: ČTK

Mercedes opět vládl kvalifikaci F1, Bottas ale tentokrát předčil Hamiltona

Sport
  •   16:50
Silverstone - I v druhém závodě formule 1 v Silverstonu po týdnu obsadí první řadu na startovním roštu vozy mistrovské stáje Mercedes, na pole position ale bude při Velké ceně k 70. výročí F1 tentokrát stát Valtteri Bottas. Finský pilot předčil šestinásobného světového šampiona a lídra sezony Lewise Hamiltona o 63 tisícin a vybojoval 13. kvalifikační vítězství v kariéře.

Oba favorizovaní jezdci deklasovali zbytek pole. Třetí místo už bezmála se sekundovým odstupem překvapivě vybojoval Němec Nico Hülkenberg, který v týmu Racing Point opět zaskočil za Sergia Péreze, jehož za volant znovu nepustil pozitivní test na koronavirus. Další piloti počínaje čtvrtým Nizozemcem Maxem Verstappenem z Red Bullu už se ani do sekundového odstupu nevešli.

Dokonce až z 12. místa vyrazí do závodu Sebastian Vettel. Čtyřnásobný mistr světa ve své poslední sezoně ve Ferrari už podruhé nepostoupil do desetičlenného finále kvalifikace. A jen o čtyři pozice před ním bude stát jeho týmový kolega Charles Leclerc.

Valtteri Bottas slaví vítězství v kvalifikaci.
Valtteri Bottas.

Nedělní jubilejní Velká cena odstartuje v 15:10 SELČ. Hamilton vede průběžnou klasifikaci po čtyřech závodech s náskokem 30 bodů před Bottasem. Oba piloti Mercedesu ovládli všechny dosavadní závody - Bottas vyhrál z pole position úvodní Grand Prix v Rakousku a poté třikrát triumfoval z prvního místa na startu Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu k 70. výročí F1, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:25,154, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,063, 3. Hülkenberg (Něm./Racing Point) -0,928, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,022, 5. Ricciardo (Austr./Renault) -1,143, 6. Stroll (Kan./Racing Point) -1,274, 7. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,380, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,460, 9. Albon (Thaj./Red Bull) -1,515, 10. Norris (Brit./McLaren) -1,624.

Autor: ČTK