130 let

Alberto Contador při Everestingu | foto: instagram.com/acontadoroficial/

‚Měsíc nechci kopce vidět.‘ Cyklisty nadchl everesting, náročná výzva je dostane až na pokraj sil

Sport
  •   5:00
Start letošní cyklistické sezony se musel kvůli pandemii posunout, a cyklisté tak na závody museli čekat mnohem déle. Soutěžní zápolení jim však chybělo, tak si našli alternativu – everesting.

Favorit na Tour? Roglič se bojí Quintany. ‚Je silný, bude těžké ho zastavit,‘ myslí si

Lidé mají rádi výzvy. A co je větší výzvou než na kole vystoupat až na ikonický Mount Everest? Cyklisté samozřejmě nejezdí do Himálají a nesnaží se pokořit největší horu světa přímo na místě. Nová výzva totiž nabízí podobné kompetitivní zápolení i na dálku.

Everesting vybízí jezdce napříč celým světem, aby si vybrali jakýkoliv velký kopec ve svém okolí, vypočítali si celkovou trasu a během jediného dne nastoupali neuvěřitelnou porci 8848 nadmořských metrů.

Alberto Contador při Everestingu
Jaroslav Kulhavý při Everestingu

Pravidla závodu jsou jednoduchá. Musí si zvolit jediný kopec, vypočítat počet kol a pak ho vyjíždět a sjíždět až do té doby, dokud nenastoupají všechny metry. Mezi jednotlivými koly si mohou udělat přestávku, ale nesmí jít spát a výzvu tak musí splnit v podstatě najednou.

Výzva zaujala spousty nadšených sportovců, včetně profesionálních cyklistů. Mezi nimi byl i český závodník Jaroslav Kulhavý, kterému se podařilo nastoupat potřebných 8848 metrů za dvanáct hodin.

„Kopec nechci vidět minimálně týden a Lysou horu možná do konce roku. Budu se na ni dívat akorát zdola,“ smál se po závěrečném stoupání značně unavený olympijský šampion v závodu horských kol.

Kulhavý si ovšem zvolil náročnější cestu než na dálku velká část jeho soupeřů. Celou vzdálenost totiž odjel na „svém“ horském kole a trasu vedl přes náročnou Lysou horu, která dokáže potrápit i po jediném stoupání.

Dohromady prý k zdolání překonal zhruba 160 kilometrů a trasu jel dohromady třináctkrát. Dřinu mu navíc neulehčilo ani počasí. „Dolů jsem přijel zmrzlý jak eskymácké sáňky,“ žertoval.

Momentální rekord v everestingu drží bývalý španělský cyklista Alberto Contador.

Ten i po dvou letech od ukončení profesionální kariéry ukázal špičkovou formu, když zvládl nastoupat potřebnou vzdálenost za pouhých 7 hodin, 27 minut a 20 vteřin.

„Šílený everesting dokončen. Děkuji za zprávy, které mě přesvědčili to udělat. Víc než sedm hodin v pedálu a 8848 nastoupaných metrů. Velmi náročná výzva a velmi hezká zkušenost... Příště to dáme společně!“ napsal sedmatřicetiletý dvojnásobný vítěz Tour de France po dojetí na svém instagramovém profilu.

Umí to i ženy

Náročnou výzvu však nepokořili pouze muži. Rekordmankou mezi cyklistkami je Angličanka Emma Pooleyová, která ji zvládla za 8 hodin a 53 minut.

„Splnila jsem výzvu, o které jsem říkala, že ji nikdy nesplním. Bylo to příšerný i fantastický. Někdy zároveň. A zjevně to byl everestingový rekord. Už nikdy, nikdy znovu,“ napsala šťastná a zároveň vyčerpaná cyklistika. Oficiální výzva Everesting nabízí hned několik formátů.

Kromě samotného stoupání na pomyslný vrchol nejvyšší hory světa mohou cyklisté odjet i polovinu, tedy zhruba do míst, kde se na Everestu nachází základní tábor. Mohou trasu ujet i virtuálně, a pokud se jim zdá 8848 metrů málo, mohou si přidat.

Autor: Tereza Janovská