130 let

Arena Riga, nová víceúčelová hala pro 12.500 diváků, je připravena na | foto: Zdeněk Matoušek, ČTK

Město hokejových fanoušků

Sport
  •   9:39
RIGA - Vzduchem se nese vůně kávy podivně smíchaná s ostrým pachem malířských barev. Lotyšští dělníci finišují s posledními úpravami kolem nablýskané multifunkční Riga Areny, kde bude zítra zahájeno 70. mistrovství světa v hokeji.
Kolem haly postavené za miliardu korun hlídkují desítky přísných policistů, přesto není pro zvědavce problém dojít až do středu ledové plochy. „Tam nechoďte, ještě je tam voda,“ volá však technik, jenž má výrobu ledu na starosti. Teprve v noci podle něj zamražovali do ledu čáry a logo uprostřed plochy. „Udělat pořádný led trvá dlouho,“ říká a vyhání nás přes trestnou lavici do hlediště.

Riga Arena oděná do národní vínové barvy pojme 12 500 diváků, ale momentálně se hemží v útrobách haly jen dělníci. Ulice Grostonas, která spojuje arénu s centrem, se ospale vyhřívá v květnovém dnu, nad rozestavěnými budovami se tyčí nehnuté jeřáby a na hřišti si hrají děti. Žádný stánek nebo restaurace tu není. Míst pro parkování tu diváci naleznou také poskrovnu.

Nová hala byla pro Lotyše vstupenkou k získání největší sportovní akce v dějinách malé pobaltské země, která se pyšní zřejmě nejhlasitějšími a nejvěrnějšími fanoušky na světě.

„Hokej je tu sport číslo jedna,“ vykládá nedaleko od centra asi třicetiletý Arturs Gulbis. Na rozdíl od drtivé většiny domácích fanoušků není příliš optimisticky naladěný. „S Českem prohrajeme. Máte moc silný tým,“ myslí si.

Na led vyjedou i cvičení medvědi
Duel Lotyšsko-Česko, tedy pořadatelské země s obhájci světového zlata, obstará zítřejší oficiální zahájení šampionátu. Na led by měli před utkáním vyjet i cvičení medvědi a zápas je beznadějně vyprodán. Pořadatelé by halu naplnili třikrát.

„Šampionát ve městě hokejových fanoušků,“ hlásá pyšně oficiální slogan. Zatímco na letišti vítá fanoušky a hokejisty dvoumetrová figurína maskota mistrovství bobra Rixe a nad hlavním bulvárem Valderama se třepotají vlajky s logem šampionátu, v centru města si pořídíte spíše buvolí kožich než hokejovou výzbroj.

Příjemné kavárny a hospůdky zvané kafelnice neustále lákají k posezení, atrakcí je středověká knajpa ve sklepení starého domu, kde obsluhují číšníci ve stylovém úboru. Lotyšsko si užívá patnáct let nezávislosti a v Rize se mohutně opravuje. Hokejový šampionát má město ukázat světu.

V centru města s téměř 800 tisíci obyvateli vyrostly obří stany pro žíznivé fanoušky, pohotovost mají všechny bary ve městě, včetně české restaurace U Švejka. Lotyši se po vzniku svého státu v roce 1991 museli prokousat do elitní skupiny hokejových zemí podobně jako Slováci. Od roku 1997 patří k pravidelným účastníkům šampionátu, nejlépe skončili sedmí. „Chtěli bychom do čtvrfinále,“ zasnil se v tisku Arturs Irbe. Legendární lotyšský brankář se ovšem v národním dresu neobjeví, reprezentaci se omluvil i bek Sandis Ozolinš.

„Hrajeme s mladými hráči. Skončíme devátí,“ je proto přesvědčený fanoušek Janis Shehovtsov. Úvodní zápas podle něj prohrají Lotyši 1:3. „Pro Lotyše je asi největším rivalem Rusko,“ přemýšlí Shehovtsov. Rusové tvoří skoro 30 procent populace a ruština je vedle lotyštiny druhým jazykem. Hokej by však mohl spojit různá etnika do jednoho šiku.
Autoři: Lidové noviny
  • Mohlo by vás zajímat