Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Mexickou rallye vyhrál Francouz Loeb

Sport

  23:52
León (Mexiko) - Úřadující mistr světa Sébastien Loeb s Citroënem Xsara vyhrál Mexickou rallye. Francouzský závodník v třetím podniku letošního seriálu MS v konečném hodnocení porazil o 49 vteřin Nora Pettera Solberga na subaru a dočkal se tak prvního letošního vítězství.

Peter Solberg na trati foto: Luis ACOSTA AFP

Třetí skončil Rakušan Manfred Stohl s peugeotem. Český závodník Štěpán Vojtěch obsadil při své mexické premiéře 19. místo v absolutním pořadí. Mezi produkčními vozy byl s mitsubishi sedmý a získal dva body do hodnocení šampionátu.

Penalizace se dohnat nedá
"Celkově jsem nadmíru spokojený, ale s odstupem času mě mrzí, že to mohlo být ještě výrazně lepší," řekl Vojtěch . Přibrzdily jej hlavně sobotní problémy, které vyvrcholily prasklou spojovací tyčí řízení. Liberecký pilot musel z rallye odstoupit a v neděli se postavil na start s šestnáctiminutovou penalizací za neabsolvování tří rychlostních zkoušek a pozdní příjezd do časové kontroly.

V neděli tak již neměl šanci si polepšit, mohl se posunout vpřed jen po případných problémech soupeřů. To se nakonec nestalo, i když Marcos Ligato z Argentiny na první dnešní vložce skončil. I on ale dostal vůz do závěrečného uzavřeného prostoru, takže trestem byla jen penalizace. "Dnes to moc ideální nebylo, ale ono se těžko jede, když se to člověk snaží jen přejet," řekl Vojtěch, který se za tři týdny představí v dalším klání MS ve Španělsku. Tentokrát ale pojede se svým tradičním vozem Peugeot 206 WRC.

Loeb získal výraznější náskok před Solbergem až v sobotní dvanácté rychlostní zkoušce, kdy měl jeho norský soupeř technické problémy s posilovačem řízení. Vedení si upevnil v dnešní úvodní erzetě, která byla s 38 kilometry nejdelší v třetí etapě. Solberga v ní porazil o dvanáct vteřin a v závěrečných dvaadvaceti měřených kilometrech náskok udržel.

"Těžko říci, jestli bych vyhrál i bez Petterových problémů. Petter ztratil 30 vteřin v sobotu, my o den dříve, kdy jsme čistili ostatním trať. Byl to ale velký boj a stejný nás čeká i v příštích závodech. Velmi rychle jela totiž i dvojice Fordu Mikko (Hirvonen) a Marcus (Grönholm), kteří ale havarovali. Je vzrušující, když po erzetě na 25 kilometrů jsou jen vteřinové rozdíly," řekl Loeb na tiskové konferenci po skončení rallye.

Francouzský pilot, který byl v obou předešlých podnicích MS druhý, se dostal do čela průběžného pořadí seriálu. Teď jej navíc čekají oblíbené asfaltové soutěže v Evropě. "Věřím, že tam budu bodovat a vyhraju. Nesmím dělat chyby," řekl Loeb.

Úřadující vicemistr světa Solberg, který vyhrál první etapu v Mexiku, poprvé v sezoně bodoval a v celkovém hodnocení je čtvrtý. Norskému jezdci v lepším výsledku zabránily technické problémy. Jeho subaru totiž správně nefungovalo ani dnes. "Část nejdelší erzety jsem jel bez funkčních brzd. Poté už jsem věděl, že šanci na vítězství nemám," řekl Solberg, který na šotolinové soutěži obhajoval loňské prvenství.

Vítěz předchozích dvou závodů Fin Marcus Grönholm s fordem po nehodě v páteční čtvrté rychlostní zkoušce nakonec obsadil osmou příčku, kvůli níž v průběžném pořadí klesl za Loeba. Po návratu do soutěže bylo ale jeho hlavním cílem dostat se do bodované osmičky, což se mu nakonec podařilo. "S tímto vozem jsme jel na šotolině poprvé a z toho pramenily moje chyby. V dalších závodech to ale bude lepší a jsem si jistý, že kdybych je neudělal, byl by výsledek výborný," řekl Grönholm.

Mistrovství světa pokračuje čtvrtým dílem za tři týdny v Katalánsku.

Konečné pořadí: 1. Loeb (Fr./Citroën) 3:47:08,8, 2. P. Solberg (Nor./Subaru) -48,9, 3. Stohl (Rak./Peugeot) -4:39,1, 4. Sordó (Šp./Citroën) -5:27,7, 5. H. Solberg (Nor./Peugeot) -12:35,4, 6. Machale (Ir./Ford.) -16:02,3, 7. Atkinson (Austr./Subaru) -20:39,5, 8. Grönholm (Fin./Ford) -21:44,2, 9. Arai (Jap./Subaru) -22:34,6, 10. Trivino (Mex./Peugeot) -22:47,7, ...19. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) -48:21,4.

Průběžné pořadí MS (po 3 ze 16 rallye): 1. Loeb 26 bodů, 2. Grönholm 21, 3. Stohl 11, 4. P. Solberg 8, 5. Gardemeister (Fin./Peugeot) 6, 6. Carlsson (Švéd./Mitsubishi) 6. Průběžné pořadí Poháru konstruktérů: 1. Kronos Citroën 34, 2. Ford 30, 3. OMV Peugeot Norsko 21, ...6. Red Bull Škoda 3. Průběžné pořadí produkčních vozů: 1. Attíjáh (Kat./Subaru) 14, 2. Nutahara (Jap./Mitsubishi) a Arai (Jap./Subaru) oba 10, ...12. Vojtěch (ČR/Mitsubishi) 2.
Autor: