Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Mezinárodní federace potvrdila doping ruských biatlonistů

Sport

  9:01
Pchjongčchang - Doping ruských biatlonistů Jekatěriny Jurjevové, Albiny Achatovové a Dmitrije Jarošenka potvrdily výsledky kontrolních testů. Trojice hříšníků má pozastavenou činnost, takže se nezúčastní mistrovství světa, které začne v sobotu v korejském Pchjongčchangu. Na tiskové konferenci to dnes oznámila Mezinárodní biatlonová unie (IBU).
Biatlon - ilustrační foto.

Biatlon - ilustrační foto. foto: ČTK

Mezinárodní federace už minulý týden několik biatlonistů až do odvolání suspendovala, ale tehdy nezveřejnila jejich jména. K tomu sáhla až nyní po té, co přinesla pozitivní výsledek i analýza kontrolních vzorků z prosincového závodu ve švédském Östersundu.

Prezident IBU Anders Besseberg všechny zúčastněné odsoudil. "Čelíme systematickému dopingu ve velkém rozsahu v jednom z nejsilnějších týmů na světě. Buď jsme byli schopni chytit je všechny, nebo vidíme jen špičku ledovce. Neexistuje absolutně žádná omluva pro to, co udělali tito tři dopující sportovci a lidé, kteří za nimi stojí," řekl. Konkrétní povahu zakázané látky neprozradil.

Jurjevová byla aktuálně vedoucí ženou Světového poháru a v Koreji měla obhajovat zlatou medaili z vytrvalostního závodu. Achatovové patřila v celkovém pořadí seriálu šestá příčka a vítěz několika závodů SP Jarošenko byl tradičně členem ruských štafet.

O definitivním trestu rozhodne disciplinární komise IBU po obdržení kompletních výsledků testů z laboratoře v Lausanne. Biatlonistům hrozí zastavení činnosti, které by je připravilo o start na olympiádě ve Vancouveru.

Autor: