Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Michael Schumacher v F1? Chybí pouze podpis

Sport

  12:37
PRAHA - Ten příběh začíná připomínat návraty Dominika Haška. Legendární pilot Michael Schumacher má podle všeho namířeno zpět do formule 1. O návrat se pokoušel už v létě, kdy měl nahradit zraněného Felipeho Massu u Ferrari, ale zastavily jej zdravotní problémy. Podle německých médií se mu nyní rýsuje další angažmá, tentokrát u konkurenčního Mercedesu.

Michael Schumacher foto: Reuters

Magazín Focus a deník Bild mluví o podpisu smlouvy, agentura DPA zase o jeho platu. Při angažmá u "stříbrných šípů" by měl Schumacher vydělávat 3,5 až 7 milionů eur ročně. "V zákulisí už několik týdnů probíhají jednání, takže to není nereálné," řekl LN komentátor Tomáš Richtr.

MÁ PODPORU

Schumacher to zvládne,
věří Damon Hill

"Když se mi podařilo vyhrát závod v sedmatřiceti, jsem si jistý, že Michael by v jednačtyřiceti určitě dokázal vítězit ve voze Rosse Brawna.

Ross vyhrál šampionát, takže je pravděpodobné, že i příští rok bude mít dobrý vůz," říká bývalý britský pilot a mistr světa z roku 1996 Damon Hill.

"Navíc mluvíme o Michaelovi Schumacherovi, který byl vždycky rychlík. Má výjimečnou fyzičku. V životě nedělal nic jiného než závodění. To, že soupeřil na motorkách potvrzuje, že stále má potřebu rychlosti," dodává.

Mistrovský tým Rosse Brawna, který nedávno koupila automobilka Mercedes, zatím zůstává tajemný. "Jednáme s několika různými jezdci," odpověděl jen ředitel stáje Nick Fry na otázku, zda je Schumacher také na seznamu potenciálních pilotů. Německý tým už jednoho Němce v kokpitu má, smlouvu už dřív podepsal Nico Rosberg.

Schumacher ukončil kariéru v roce 2006 jako nejúspěšnější jezdec v historii F1, titul mistra světa si připsal celkem sedmkrát. Pět triumfů zvládl v kokpitu Ferrari, s kterým spojil většinu své kariéry. A právě v rudém monopostu měl odjet čtyřicetiletý pilot i několik závodů v letošní sezoně.

Využili by ho v reklamě
Když se před závodem v Maďarsku těžce zranil Mssa, padla volba pro zbytek sezony právě na Schumachera. Jenže start mu nakonec nepovolili lékaři. Schumacher v únoru havaroval při motocyklových závodech a bolavý krk jej stál i návrat do F1.

Zdravotní překážka by mu už v cestě stát neměla. "Podle původních odhadů měl být touhle dobou už v pořádku. Ale žádné nové zprávy nejsou," řekl Richtr. "Cítí se fit a zdráv. Poslední testy proběhly naprosto pozitivně," citoval web Bild.de člověka z jezdcova okolí.

V létě měl také údajně Schumacher podepsat tříletou smlouvu u Ferrari. Podle britského experta Jamese Allena právě tahle překážka zabrání v přestupu k Mercedesu. Schumacherovo jméno je totiž zárukou obchodních úspěchů. A ty jsou v době finanční krize, kdy prodej luxusních sportovních vozů stagnuje, důležitější než jindy. Mercedes by pochopitelně jeho tvář použil k propagaci vlastních výrobků.

"Pokud se bude ale Michael opravdu chtít vrátit, tak se z kontraktu vyplatí. Navíc není jasné, zda smlouvu opravdu podepsal. Podle mě jediné, co mu může v návratu zabránit, je zdraví. Pokud to bude v pořádku, tak ho v příští sezoně uvidíme," dodal Richtr.
Nezbývá nic jiného než si počkat, koho Mercedes angažuje. Jméno druhého pilota odtajní již tento týden.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!