Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Legendární Miller v Praze představil novou značku lyží Bomber a zavzpomínal na závody

Bode Miller představuje spolu s Šárkou Záhrobskou novou značku lyží Bomber. foto: ČTK

Praha - Bývalému úspěšnému sjezdaři Bodemu Millerovi vadilo, že velké firmy nevěnují dostatečnou pozornost inovaci svých lyží. Proto se sám začal podílet na jejich vývoji a v Praze dnes představil značku Bomber, jejíž je tváří a ve které má podíl.
  18:29

Čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz v superkombinaci z Vancouveru nesouhlasí s filozofií zavedených značek. „Všechny velké firmy se nesnažily vyrábět skvělé lyže, ale levné lyže,“ řekl dvaačtyřicetiletý Američan na dnešním setkání s novináři.

Do Prahy si odskočil na osmnáct hodin, přiletěl dnes odpoledne a ve středu ráno zase odlétá do Los Angeles. Vedle práce pro lyžařskou společnost sídlící v Itálii, kterou vykonává hlavně ze zámoří na dálku, ho zaměstnávají hlavně děti. Celkem jich má ze dvou vztahů šest, jeho manželce Morgan se 8. listopadu narodila dvojčata. Na jménech pro oba chlapce se ale pořád neshodli. Společně měli ještě dceru Emeline, která se ale loni v červnu jako devatenáctiměsíční utopila v bazénu.

Lyžařskou kariéru Miller definitivně ukončil na podzim 2017. Ačkoliv na lyžích tráví desítky dní ročně, kolotoč Světového poháru mu nechybí. „Lyžoval jsem dlouho, moje záda o tom něco vědí,“ poznamenal a protáhl se při tom na židli. „Měl jsem fantastickou kariéru, byla delší, než jsem si představoval. Rád závody sleduji, ale vůbec bych nechtěl být ve startovní bráně, když to vidím,“ doplnil.

Bode Miller představuje spolu s Šárkou Záhrobskou novou značku lyží Bomber.
Bode Miller v detailu.

Po skončení aktivní kariéry se věnoval i spolukomentování a v této roli sledoval senzační triumf Ester Ledecké v superobřím slalomu na ZOH 2018 v Pchjongčchangu. „Byl to podivuhodný výkon, který většina lidí neočekávala. Dokázala něco, co bylo vlastně nemožné. Jsem rád, že jsem u toho byl,“ vzpomínal na výkon české reprezentantky, která pak přidala olympijské zlato i na snowboardu.

Millerovy lyže si vyzkoušela i někdejší mistryně světa a olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová, která o osm let staršího svérázného Američana sledovala už v začátcích své kariéry. „I v žácích jsem ho vnímala, tehdy se ještě prosazoval ve slalomu. Byl jedním z mých vzorů. Ne že bych chtěla napodobit jeho techniku, ta byla nenapodobitelná, ale líbil se mi jeho přístup. Paralelně jsem ho se svojí kariérou sledovala,“ prozradila čtyřiatřicetiletá rodačka z Benecka. 

Autor: