Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mimo hru je i Šafářová, v Seville zahájí Fed Cup Záhlavová-Strýcová

B. J. King Cup

  14:20
SEVILLA (Od našeho zpravodaje) - Ani druhá plánovaná jednička českého fedcupového týmu utkání 1. kola ve Španělsku zatím hrát nebude. Nemocná Lucie Šafářová není v nominaci na sobotní dvouhry. Zápas začne soubojem Barbory Záhlavové-Strýcové s Carlou Suárezovou (16. na žebříčku WTA). Pak nastoupí Klára Zakopalová proti Marii-Terese Torróvé (65.).

Lucie Šafářová. foto: ČTK

O pořadí utkání rozhodl slavnostní los v krásných prostorách městské radnice v historickém centru Sevilly. Rozesmáté hráčky s kapitánem Petrem Pálou se fotily na náměstí před radnicí i cestou do hlavní sálu, ale...

Po odhlášení Petry Kvitové, elitní hráčky světového žebříčku, český tým postihla v Seville další nepříjemnost. Kvůli chladnému a deštivému počasí onemocněla Šafářová, která s týmem oslavila v úterý 27. narozeniny.

"Sedli jsme ve čtvrtek večer s Luckou a doktorem a rozhodli jsme se, že v sobotu je moc brzy podle toho, jak vypadalo přes týden," vysvětlil Pála.

Jedničkou je teď Zakopalová

Místo týmové jedničky tak přebírá - alespoň na sobotu - Zakopalová. Ta naposledy hrála  ve Fed Cupu v roce 2006 v Thajsku ještě s dívčím jménem Koukalová. Loni sice byla v  nominaci na semifinále proti Itálie, ale nenastoupila.

Také v případě Záhlavové-Strýcové to bude velký návrat. Plzeňská tenistka totiž ve Fed  Cupu hrála naposledy ve Sttutgartu v roce 2012, ale to byla čtyřhra za rozhodnutého stavu. Záhlavová-Strýcová se loni touhle dobou vrátila na kurty po dopingovém trestu a nyní zabojuje o první bod pro Česko.

Do nedělních dvouher jsou zatím nahlášeny Zakopalová proti Suarézové a Záhlavová-Strýcová proti Torróvé a do čtyřhry dvojice Šafářová, Andrea Hlaváčková a Silvia Solerová (77.) s Larou Arruabarrenaovou (99.), což je ovšem pouze formalita. Nominace se může měnit. A zřejmě se změní, protože nemocná Šafářová se chystá v pátek trénovat.

"Uvidíme, nechci to říkat dopředu. Rád Lucku uvidím v neděli v dobrém stavu. Je možné všechno, ale něco je přání kapitána a něco jiného realita. Uvidíme během dneška a zítřka," řekl Pála.

Nasazení Záhlavové-Strýcové zdůvodnil takto: "Bára dobře trénovala, pohybovala se na té hrozné antuce. Proti Suarézové už hrála a může proti ní uspět vzhledem k podmínkám. Bude to boj."

Čtyřhru ještě Šafářová neodpískala

Šafářová, 28. hráčka světa, moc svěže na losu nepůsobila, ale svůj start nechtěla vyloučit. Teoreticky by mohla naskočit s Hlaváčkovou až do rozhodující čtyřhry. "Doufám, že se rozhodne dřív. Když to nastane, tak bych si ráda debla zahrála a dopomohla k postupu. Záleží na zdravotním stavu," uvědomuje si Šafářová.

Pro Hlaváčkovou by to mohl být po rozchodu s Lucií Hradeckou, s níž v Londýně získala stříbrnou olympijskou medaili, první rozhodující debl ve Fed Cupu. Duo H+H totiž v týmové soutěži nastoupilo pouze dvakrát, když už výsledek nic neřešil.

"Určitě se na to těším, uvidíme, jak na tom bude Lucka. Ale jsem schopná hrát s každou holkou z týmu. Bude to naše - doufejme - výhoda na konci. Uvidíme, jestli bude vůbec potřeba," řekla sympatická blondýna.

Poslední den před začátkem víkendového souboje je konečně v Seville hezky. Svítí sluníčko a je příjemných 16 stupňů Celsia. I přes výhrady české strany ITF povolila, že se bude hrát po širým nebem v malém tenisovém areálu Blas Infante.

Předpověď není příznivá a špatné počasí narušilo tenistkám i přípravu během týdne. Česky, vítězky Fed Cupu z let 2011 a 2012, se utkávají se Španělskem počtvrté. Vyhrály pouze v roce 2009 na tvrdém povrchu v Brně. Jak se jim povede na "jarní" antuce v Seville?

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...