Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Minář měl pozitivní dopingový test, hrozí mu až roční distanc

Sport

  13:09aktualizováno  25. srpna 9:10
PRAHA - VIDEO Ivo Minář prožívá velkou životní lapálii. Mezinárodní tenisová federace (ITF) českého daviscupového reprezentanta vyšetřuje kvůli pozitivnímu testu na doping. Údajně měl užívat doplněk stravy na hubnutí, který obsahoval zakázané látky.

Ivo Minář. foto: ČTK

"Vím to už čtrnáct dní. Ivo za mnou jednoho dne přišel a vše mi férově řekl. Byl si vědom, že se to stejně časem dozvíme. Vzápětí dorazil dopis z ­ITF," potvrdil LN předseda tenisového svazu Ivo Kaderka. Minář však jakýkoliv prohřešek bytostně odmítá a cítí se absolutně nevinen. "Nikdy jsem nedopoval," ohradil se 66. hráč světového žebříčku ve vyjádření pro ČTK.

IVO MINÁŘ NA PRAGUE OPEN 2007:

Zdá se, že zakázanou látku opravdu užíval nevědomky. "Vypadal vyděšeně. Měl to být normální stravovací doplněk na snížení hmotnosti," bránil Mináře Kaderka. Dodal, že na příbalovém letáku nebyla ani zmínka o ­tom, že by obsahoval třeba minimální množství stimulantu pseudoefedrinu.

K Minářově smůle byl však opak pravdou. "Bohužel, kluci jsou zodpovědní za všechny látky, který mají v­těle. Kdyby mu někdo hodil pilulku do piva, rovněž ponese následky. Na jednu stranu je to správně a na druhou kruté. Po tom, co si zažili Ulihrach s Kordou, se celá generace českých tenistů bála vzít si i­acylpyrin při chřipce," připomněl Kaderka historické případy.

Dostupné informace uvádějí, že dopingová kontrola, která měla Mináře usvědčit, proběhla během červencového utkání českého daviscupového týmu s Argentinou. "Co já vím, tak to bylo na nějakém turnaji," zpochybnil dobu nálezu ředitel Antidopingového výboru ČR Jaroslav Nekola. Přesné datum neví ani Kaderka. "Předpokládám, že to mohlo být právě během Davis Cupu v Ostravě. Přiznávám ale, že jsem to hlouběji neřešil," připustil.

Vítězného čtvrtfinále s Argentinou se zúčastnil Minář jako náhradník za zraněného Radka Štěpánka. Ve druhé dvouhře nestačil na Juana Martína Del Potra. Kvůli tomu, že svůj zápas prohrál, reprezentantům ani nehrozí zpětné rušení výsledku. "Skrečování se nemusíme obávat. V krajním případě nám hrozí maximálně pokuta," uklidnil Kaderka.

Verdikt padne do konce týdne
Nehrající kapitán daviscupového týmu Jaroslav Navrátil se bude muset v zářijovém semifinále v Chorvatsku pravděpodobně bez Mináře obejít. "Vedle stabilních opor Štěpánka a­ Berdycha se nabízejí Lukáš Dlouhý, Jan Hernych nebo Jan Hájek," vyjmenoval trenér další náhradníky.

DALŠÍ ČESKÉ TENISOVÉ DOPINGOVÉ PŘÍPADY:

Petr Korda - bývalá světová dvojka a poslední český tenista, který vyhrál ve dvouhře grandslamový turnaj, měl problémy s dopingem v roce 1998. Poté, co vypadl z Wimbledonu, objevili komisaři v jeho moči zvýšenou hladinu anabolického steroidu nandrolonu. Český hráč vinu vždy popíral, tenisová federace mu zakázala na dva roky hrát, nakonec mu trest po několika odvolání zkrátila na polovinu. Korda se však již na kurty nevrátil.

Bohdan Ulihrach - stejný případ jako Korda. V roce 2002 mu v moči našli komisaři nandrolon. Tenista se bránil tím, že jeho hladina byla zvýšená mírně. Ta by navíc podle starších dopingových hodnot, které byly změněny ve stejném roce prošla. O rok později jej Mezinárodní tenisová federace očistila a Ulihrach se vrátil zpět do tenisového kolotoče.

Podrobnosti kolem Minářova případu nechtějí angažované české orgány zatím komentovat. O jeho tenisové budoucnosti se však rozhodne do konce týdne. "Vznikl tu problém. Musíme vyčkat, jak to dopadne, a teprve pak se podle toho zařídíme. Na inkvizitory si hrát nebudeme," naznačil Kaderka, že Mináře dodatečný trest v Česku nečeká.

Zakázaná látka, která Mináře dostala do nezáviděníhodné situace se odborně řadí do kategorie F6. "Podle předběžných informací to znamená, že Ivovi hrozí trest v rozmezí napomenutí až ročního zákazu činnosti," odhalil Kaderka, který doufá, že až na nejhorší variantu nedojde. "Po lidské stránce by to byla tragédie," dodal.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!