130 let
Jao Ming

Jao Ming | foto: Reuters

Mingův manažer: Jao kariéru ještě neukončil

Sport
  •   12:28
PEKING - Velký smutek prožívá Čína po zprávě, že její basketbalový a sportovní idol Jao Ming ukončil kariéru. Vzhledem k opakovaným zdravotním problémům s nohama, které 229 centimetrů vysoký pivot má, podle deníku Houston Chronicle už hrát nebude. Jeho manažer nicméně dnes v Pekingu upozornil, že Jao Ming oficiálně konec neoznámil a své stanovisko sdělí až 20. července v Šanghaji.

"Do té doby nic neřekneme a ani on sám zatím nic neřekl," uvedl hráčův manažer Čang Ming-ťi. Páteční zprávu amerického deníku však nedementoval.

"Nepopírám článek o odchodu, jen tvrdím, že žádný konec ještě neoznámil," dodal manažer čínské legendy v NBA. Tam Jao Ming odehrál devět sezon, ale větší část z nich bojoval se zdravotními problémy.

V obou nohou měl Jao Ming kvůli své výšce únavové zlomeniny a hrozily mu další, případně i trvalé následky, pokud by se po palubovkách proháněl dál.

Nedávno se však svěřil, že chce hrát hlavně kvůli své malé dceři, aby ho ještě viděla v akci.

Jao Ming byl draftován do NBA v roce 2002 jako jednička, osmkrát byl vybrán do Utkání hvězd a i přes zdravotní problémy nastřádal v průměru 19 bodů a 9,3 doskoku na zápas. Naposledy však nastoupil loni v listopadu.

V Číně je zbožňovanou sportovní ikonou, basketbal ohromně zpopularizoval a účinkuje také v řadě reklam. Proto u fanoušků způsobila zpráva o jeho konci velký smutek a mnozí jí stále nevěří. Ve středu 20. července by se měli rozhodnutí dozvědět přímo od basketbalového obra.

Autor: ČTK