Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Místo hřiště počítač. Hvězdy v čele s Pastrňákem přispívají k videoherním žním

David Pastrňák hraje Fortnite foto: https://www.twitch.tv/martialapple250

Praha - Zatímco vrcholový sport v klasickém podání na hřištích a v halách nyní kvůli koronaviru spí, videoherní průmysl má žně. K zápolení ve virtuálním světě se uchylují i profesionální sportovci, kteří si tak doma krátí dlouhé chvíle. A prostřednictvím internetového vysílání je sledují zástupy příznivců.
  7:00

Jednou z aktivních českých hvězd je hokejový střelec Bostonu David Pastrňák. Na prestižním turnaji Twitch Rivals s týmovým parťákem Jakem DeBruskem zápolili ve střílečce Fortnite. Kromě toho Pastrňák streamuje simulaci NHL a občas poměří síly s fanoušky. Virtuální svět oslovil též legendárního Wayna Gretzkyho, který ve hře NHL vyzval Alexandra Ovečkina. První duel překvapivě vyhrál devětapadesátiletý Gretzky 5:4 v prodloužení a až v odvetě uspěla současná ruská hvězda 4:1.

David Pastrňák při hraní Fortnite.

Samotné zámořské soutěže pak vysílají virtuální duely, které se podle původního rozpisu měly ten den odehrát. Basketbalová NBA dokonce angažuje vlastní borce, kteří hrají hry či soutěží na dálku v hodu na koš.

Nejde však jen o domácké sezení v křesle s ovladačem v ruce. Například automobiloví piloti jezdí závody formule 1 ve speciálně upravených stanicích, kde mají volant, pedály i pohyblivou sedačku, která simuluje zatáčky a vyžaduje precizní práci.

Stejně tak virtuální závody cyklistů, kteří jezdí na trenažérech. Program jim nabídne zvolenou trasu a na displeji vidí také ostatní závodníky, šlapat musejí poctivě sami. Program se navíc snaží nabídnout všem závodníkům rovné podmínky a hlídá nepoctivé hráče. Na základně výšky, váhy a trénovanosti vypočítá maxima, jichž mohou dosáhnout. Belgický profík Thomas de Gendt se tak hodně divil, když byl z jednoho takového závodu vyloučen, protože mu program nevěřil, že zvládne jet tak rychle. De Gendt pak s úsměvem žádal, ať mu statistiky navýší.

Gretzky se utkal s Ovečkinem ve hře NHL 20, společně vybrali milion korun.

Kromě zábavy a výtěžků na boj proti koronaviru se e-sport snaží zapsat víc do povědomí lidí. Soutěžení na této platformě sice představuje velký byznys už nyní, cesta k olympijským hrám a uznání videoher za regulérní sportovní odvětví, o což se snaží, je však ještě stále dlouhá.

Autoři:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...