Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Místo superkouče trenér mladší než sám Berdych. Risk to není, ujišťuje

Sport

  12:57
PRAHA - Leckoho překvapil. Mluvil o tom, že chce angažovat zkušeného „superkouče“, místo toho je novým trenérem 29letého Tomáše Berdycha o rok mladší Dani Vallverdu, který pět let spolupracoval s Andym Murraym. „Ale risk to není,“ tvrdí sedmý tenista světa. „Vidím, jaké výsledky má za sebou.“

Zklamaný Berdych. foto: Reuters

Berdych zároveň ukončil dlouholetou spolupráci s trenérem Tomášem Krupou a kondičním koučem Davidem Vydrou.

„V první řadě bych chtěl poděkovat a vyzvednout dlouhodobou práci s nimi. Možná to zní v této chvíli, kdy se s nimi rozcházím, nepochopitelně, ale bylo to super. Strašně si vážím, čeho jsme spolu dokázali a dávám jim vysoký kredit. Strávili jsme spolu hodně sportovního života a dokázali strašně moc,“ řekl Berdych v rozhovoru s českými novináři.

Jak těžké od nich bylo odejít a proč byl třeba nový kouč?
Vzhledem k tomu, co jsme spolu dokázali, to nebylo jednoduché rozhodnutí. Udělal jsem to ale kvůli změně. Nejde o to, že by bylo něco špatně nebo dobře. Je to čistě otázka změny, kterou jsem chtěl udělat. To je celá podstata. V mém věku je potřeba něco udělat kvůli vývoji a posunu dál.

Není to risk? Vallverdu je mladší než vy a není to „superkouč“ se zkušenostmi z grandslamových titulů.
Není. Je třeba se podívat na důležité věci. Jak to funguje. A za člověka vždy mluví výsledky. Vidím, co má za sebou a jaký je člověk, znám ho z turnajů a proto jsem po něm sáhl. Má výsledky s hráčem z top ten a to je pro mě určující.

Tomáši Berdychovi se nedařilo.
Tomáš Berdych při posledním utkání na letošním Turnaji mistrů.
Tomáš Berdych na Turnaji mistrů.
Tomáš Berdych na Turnaji mistrů porazil Marina Čiliče.

Co si slibujete od Vallverdua?
Jiný pohled na tenis, jiného člověka a s tím přicházející změnu.

Jak rychlá byla dohoda?
Dělal jsem si analýzy, kdo přicházel v úvahu. Dani byl sympatický a vím, co přes svůj věk dokázal. Bylo to moje rozhodnutí a vážím si, že zareagoval velmi profesionálně a rychle. Byla to rychlá komunikace a jsem rád, že se to netáhlo.

Angažoval se v dohodě Ivan Lendl, bývalý trenér Murrayho?
Ne, neangažoval. Jsou přátelé, protože u Murrayho strávili dost společného času, ale komunikace byla mezi mnou a Danim. Ivan se do toho nezapojoval.

Na jak dlouho jste se dohodli s novým trenérem?
Domluvili jsme se, že detaily smlouvy nebudeme zveřejňovat. Jde o co nejlepší výkon, o to, aby nám to fungovalo. Chceme se koncentrovat na tenis.

Autor: