Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

2. DEN MS: Králem stovky je Kerley, žádný z českých atletů nepostoupil

Američan Fred Kerley se raduje ze zlata na trati 100 metrů na mistrovství světa v Eugene. foto: AP

Atletické mistrovství světa v Eugene pokračovalo druhým dnem. Během něj se do akce pustila pětice českých reprezentantů, ani jeden ale neuspěl. Překážkáři Petr Svoboda, Vít Müller a mílař Filip Sasínek skončili v rozbězích. Na trati 1500 metrů nenavázaly na páteční postup ani Kristiina Mäki a Diana Mezuliáníková a skončily v semifinále. Finále mužské stovky opanovali Američané, pro zlato si doběhl Fred Kerley.
  8:25

Mluvilo se o tom, že ovál v Eugene je jako stvořený pro parádní podívanou. Že mimořádně sedí domácím závodníkům.

A přesně to se vyplnilo.

Pro kompletní sbírku cenných kovů mužské stovky si doběhli Američané. Zlato získal v čase 9,86 Kerley, stříbro Marvin Bracy (9,88) a bronz Trayvon Bromell (9,88).

Finále mužské stovky pohledem z ochozů:

Kerley přitom neodstartoval tak rychle jako ostatní jeho soupeři. Jenže zatímco třeba další Američan Christian Coleman, který měl nejrychlejší reakci, v závěru mírně ztrácel, Kerley zrychloval.

Postupně se propracoval dopředu, držel si vysokou rychlost. V závěru ještě odrazil útoky dalších krajanů a po stříbru z olympijského Tokia získal první velké individuální zlato.

Mílaři nepostoupili

Mílař Sasínek se ve svém rozběhu dlouho pohyboval ve druhé polovině startovního pole, v závěru ale zabral a posouval se kupředu. Jenže ne dostatečně.

Filip Sasínek v rozběhu závodu na 1500 metrů na mistrovství světa v Eugene.

Český zástupce proběhl cílem na osmém místě. Mezi šestici přímých postupujících se nevešel a musel čekat, jestli se do semifinále probojuje na základě času.

Ovšem ani to mu nevyšlo.

Sasínek proťal pásku v čase 3:39,47. Aby prošel do další fáze, musel by běžet 3:37,43.

„Je to velké zklamání,“ neskrýval Sasínek v České televizi. „Cítil jsem, že mám na to, abych o semifinále bojoval. Bohužel vypořádat se s tak taktickým rozběhem je těžké.“

O několik chvil později nevyšel postup ani jeho partnerce Mäki. Ta byla ale o kolo dále a bojovala o postup do finále.

V rychlém běhu začala brzy ztrácet kontakt a propadala se pořadím. Do cíle doběhla poslední v čase 4:21,67. Za vítěznou Etiopankou Gudaf Tsegayovou zaostala o více než dvacet sekund.

„Hrozně mi došlo. Mrzí mě to, ale snažila jsem co nejvíc. Když tam není, tak tam není,“ říkala Mäki, která nenavázala na loňskou finálovou účast na olympijských hrách.

Ve druhém semifinálovém běhu neuspěla ani Mezuliáníková. I ona se ve třetím okruhu propadla na poslední místo a i vzhledem k pomalejšímu běhu ostatních bylo jasné: finále bude bez Češek.

Vyčerpaná Diana Mezuliáníková po semifinále závodu na 1500 metrů na mistrovství světa v Eugene.

Na posledních stovkách metrů Mezuliáníková ještě zabojovala a mírně stahovala ztrátu. Nakonec předběhla dvě soupeřky a v čase 4:07,62 skončila desátá.

Müller doplatil na chybu

Zdálo se, že postup do semifinále by mohl být reálný. Müller se dlouho pohyboval na hraně první čtveřice, která zaručovala účast v další fázi, a navíc běžel i ve slušném čase.

Při náběhu do cílové rovinky ale chyboval.

Vít Müller (v červeném) v rozběhu závodu na 400 metrů překážek na mistrovství světa v Eugene

Zaškobrtl o překážku, rozhodil se z tempa. Místo útoku na postup tak v závěru ztrácel pozice a pásku proťal jako sedmý, poslední. A ani časem 50,71 se mezi semifinálové účastníky nevměstnal.

„Podlomila se mi noha, možná budu mít zvrtnutý kotník. Ale takový je sport, jsem rád, že jsem tu mohl být,“ říkal v České televizi.

Ostře sledovaný byl i start norského světového rekordmana Karstena Warholma, který se při svém jediném letošním startu v Rabatu zranil a klání nedokončil.

Poprvé cílovou pásku tak proťal až nyní. A bylo to od něj suverénní představení.

Warholm s přehledem a vypuštěným závěrem vyhrál svůj rozběh v čase 49,34. Nejlepší výkon ze všech rozběhů předvedl Američan Khallifah Rosser, jenž zapsal 48,62.

Dál nejde ani Svoboda

Před startem v Eugene si Svoboda přivodil svalové zranění nohy a navíc z klimatizace dostal zánět průdušek. Ve čtvrtek po oficiálním tréninku o těchto potížích nemluvil, ale uvnitř zvažoval, jestli vůbec nastoupí.

Nakonec se rozhodl, že zabojuje.

„V pátek jsem byl na devadesát procent rozhodnutý, že nenastoupím,“ přiblížil své uvažování. „Celkem dobře jsem se ale vyspal a řekl si, že to zkusím, protože cesta sem mi vzala tolik energie a času. Byl to ale trochu hazard se zdravím.“

Petr Svoboda dokončil rozběh závodu na 110 metrů překážek na mistrovství světa v Eugene 2022 zraněný a s bolestivou grimasou.

Do rozběhů závodu na 110 metrů překážek nastoupil v úvodní skupině a už od začátku bylo znát, že ho bolest limituje. Neběžel tak lehce jako ostatní, hned po startu ztrácel.

Cílem nakonec 37letý Svoboda proběhl na sedmém místě v čase 13,65 a bylo jasné, že se do semifinále neprobojuje. Dál totiž postoupili nejlepší čtyři z každého rozběhu a další čtyři na čas.

Český reprezentant za cílem skončil v bolestivé grimase, soupeři ho museli podpírat. Do útrob stadionu zamířil na zdravotnickém vozíku. „A za čtyři týdny je mistrovství Evropy. Bůhví, jak to dopadne,“ smutnil s výhledem na další vrchol sezony v Mnichově.

Polák Fajdek popáté mistrem světa

V dopoledním programu se bojovalo o dvě sady cenných kovů. Zlato v závodě na deset kilometrů vybojovala Etiopanka Letesenbet Gideyová, která cílem proběhla v nejlepším letošním čase 30:09,94.

Další cenné kovy si rozdělily Keňanky – druhá byla Hellene Obiriová (30:10,02) a třetí Margaret Kipkemboiová (30:10,07). Obhájkyně titulu z Dauhá – Nizozemka Sifan Hassanová – byla čtvrtá.

Finále kladiva opanovali Poláci. Ze zlata se výkonem 81,98 radoval Pawel Fajdek, který oslavil už pátý světový titul v řadě. Na druhém místě skončil olympijský vítěz z Tokia Wojciech Nowicki (81,03). Třetí byl Nor Eivind Henriksen (80,87).

Pro zlato z dálky si odpoledne doskočil Číňan Ťia-nan Wang, jenž dopadl na značku 8,36. Druhý byl olympijský vítěz Miltiadis Tentoglu z Řecka (8,32) a třetí Švýcar Simon Ehammer (8,16).

Ženskou kouli ovládla domácí Chase Ealeyová, která zapsala nejdelší pokus 20,49. Následovaly Číňanka Li-ťiao Kung (20,39) a Nizozemka Jessica Schilderová (19,77).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!