Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sourozenci Mrázkovi jsou juniorskými mistry světa v tancích na ledě

Kateřina a Daniel Mrázkoví foto: Profimedia.cz

Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi jsou juniorskými mistry světa v tancích na ledě. Na šampionátu v Calgary po rytmickém tanci vyhráli i ten volný a porazili zhruba o tři body korejský pár Hannah Limová, Je Quan. Pro české krasobruslení získali druhé zlato na juniorském mistrovství světa v historii. Napodobili sedm let starý úspěch sportovní dvojice Anna Dušková, Martin Bidař.
  23:21

Na rozdíl od finále juniorské Grand Prix, kde po pádech v obou programech skončili až třetí, na světovém šampionátu potvrdili roli nejlepšího juniorského páru současnosti. Za volný tanec získali 106,17 bodu, čímž o 74 setin vylepšili své osobní maximum z juniorské Grand Prix v Ostravě. Byl to nejlepší volný tanec dne, který rozhodl o jejich triumfu.

Celkem nasbírali 177,36 bodu a vylepšili o osmnáct setin absolutní juniorský světový rekord Američanů Avonley Nguyenové a Vadyma Kolesnika z MSJ 2020.

Korejským krasobruslařům, kteří po rytmickém tanci ztráceli na české reprezentanty jen jedenáct setin bodu, nepomohlo k titulu ani výrazné zlepšení osobního rekordu. Uhájili ale stříbrnou pozici před Kanaďany Nadiiou Bashynskou a Peterem Beaumontem. Ti po triumfu ve finále juniorské Grand Prix obhájili v této věkové kategorii světový bronz.

Úspěch šestnáctileté Kateřiny a devatenáctiletého Daniela Mrázkových znamená čtvrtý cenný kov pro české a někdejší československé krasobruslení na juniorském mistrovství světa. Vedle titulu Duškové s Bidařem byl v roce 2010 stříbrný Michal Březina a tutéž medaili získala v roce 1978 v Megéve sportovní dvojice Jana Bláhová, Luděk Feňo.

Autoři: ,