Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mistry světa v ragby jsou Jihoafričané

Sport

  11:57
PAŘÍŽ - Ragbisté Jihoafrické republiky se po 12 letech stali mistry světa. Ve finále v Paříži porazili obhájce trofeje Angličany 15:6. Střetnutí rozhodly trestné kopy, ani jeden tým nedokázal položit pětku.

Titul mistrů světa v ragby získali hráči Jižní Afriky. Porazili Anglii 15:6. foto: ČTK

Oba celky na sebe narazily už v základní skupině a tehdy vyhráli Jihoafričané nečekaně jasně 36:0. Dnes začali aktivněji Angličané, v jejichž sestavě oproti prvnímu zápasu nechyběl hvězdný Jonny Wilkinson, a hlavně v roji několikrát favorizovaného soupeře přehráli.

Ale v sedmé minutě udělali chybu a po trestném kopu Montgomeryho, který na šampionátu nasbíral nejvíce bodů, se tým JAR ujal vedení 3:0. Angličané však byli dál důraznější a rychlejší a enormní snaha jim záhy přinesla vyrovnání. Ve 13. minutě proměnil těžký kop až od postranní čáry nejlepší "kopáč" současného ragby Wilkinson.

Na trávníku Stade de France před vyprodaným hledištěm, v němž bylo přes 80.000 diváků, hrály prim obrany a v 17. minutě Wilkinson těsně minul drop. V poslední čtvrthodině první půle ovšem hráči JAR přidali, především v roji začínali svého soupeře přehrávat a opět se ujali vedení po trestném kopu Montgomeryho.

Pět minut před přestávkou předvedl skvělou individuální akci Steyn, ale těsně před brankovištěm udělali Jihoafričané předhoz, takže pětky se diváci nedočkali. Těsně před odchodem do kabin otočili hráči JAR mlýn těsně před anglickým brankovištěm a Montgomery po dalším trestném kopu zvýšil na 9:3. Krátce po přestávce předvedl skvělou individuální akci nejmladší hráč finále, jedenadvacetiletý Angličan Tait.

Na jejím konci donesl míč až do brankoviště Cueto, ale rozhodčí u videa viděl těsný přešlap, takže pětka neplatila, ale po předchozím faulu alespoň Wilkinson z trestného kopu snížil. Už v 50. minutě ale odpověděl Montgomery čtvrtým úspěšným trestným kopem.

Angličané se dál aktivně hnali za vyrovnáním, jenže soupeř dokonale bránil a v 63. minutě využil další protivníkovu chybu. Za bránění bez míče proměnil Steyn trestný kop dva metry za polovinou hřiště a stanovil konečný výsledek na 15:6. Evropský tým se ještě snažil v závěru souboj zdramatizovat, ale Jihoafričané si už bezchybným a taktickým výkonem výhru nenechali vzít.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!