Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Mistryně strikeoutů Pecková byla vyhlášena nejlepší českou softbalovou nadhazovačkou

Veronika Pecková se počtvrté za sebou stala nejlepší domácí nadhazovačkou. foto: Český softbal

PRAHA - Softbalistka Veronika Pecková se počtvrté za sebou stala nejlepší domácí nadhazovačkou. V letošní sezoně si připsala více než 150 strikeoutů a zároveň patřila k oporám české reprezentace.
  15:30

FOTO: Bylo to o úroveň výš než v jiných státech. Softbalisté si chválí MS v Česku

Nejlepší pálkařkou a MVP extraligy byla vyhlášena na galavečeru českého softbalu Eliška Thompsonová z Eagles Praha. Nejužitečnějším hráčem mužské extraligy se stal Jaroslav Breník z Ledenic, nejlepším pálkařem David Mertl.

Pro řadu hráček je nezastavitelnou překážkou, nadhozy od ní jsou totiž velmi rychlé a přesné. Veronika Pecková byla navíc jednou z hrdinek letošního extraligového finále – ve třech zápasech připsala 23 strikeoutů. 

Pro Žraloky Ledenice vybojovala třetí titul v řadě. Navíc s novozélandským týmem Howick se v letošní sezoně umístila na pátém místě a v prestižním celostátním turnaji Club Nationals si zahrála finále.

„Sezona byla náročná, ale jsem ráda, že jsem vše korunovala titulem v extralize. Když se podařilo vyhrát klukům, byl na nás mírný tlak. Zvládly jsme to a mohly jsme úspěchy společně oslavit,“ dodala Pecková

Ta byla hlavní zbraní českého týmu na letošním mistrovství Evropy a následné kvalifikaci na olympijské hry v Tokiu. Tam se však český tým nakonec neprobojoval.

Významně se dařilo Elišce Thompsonové, která v sezoně předvedla 51 úspěšných odpalů a 7 homerunů, čímž se stala nejlepší extraligovou pálkařkou. Zároveň byla vyhlášena MVP letošního play-off. 

„Sezona byla dlouhá, už jsem nemohla tolik běhat, tak jsem na konci raději úspěšně odpalovala, abych se dostala na metu. Jsem ráda, že se mi dařilo,“ řekla s úsměvem Thomsonová.

Nejužitnějším hráčem v play-off se stal Jaroslav Breník, který předvedl 218 strikeoutů a mohl slavit první titul pro Žraloky Ledenice. 

„Letošní rok bolel hodně, hlavně příprava v zimě byla nejtěžší. Jsem moc rád, že jsme konečně vybojovali pro Ledenice první titul v mužské kategorii,“ tvrdil Breník.

Na pálce se dařilo v tomto roce Davidu Mertlovi. Kapitán českého reprezentačního týmu odpálil 12 homerunů a celkově předvedl 37 úspěšných odpalů. 

Veronika Pecková s nejlepším pálkařem Davidem Mertlem.

„Velmi mi pomohl vysoký počet odpálených balonů na tréninku. Většinu homerunů jsem dal na začátku sezonu. Domácí mistrovství světa bylo fantastickým zážitkem, doufám, že se to podaří někomu dalšímu u nás ještě někdy v budoucnu uspořádat,“ prohlásil Mertl na softballovém galavečeru.

Osobností extraligy byl vyhlášen Dušen Borbély, který s Locos Břeclav prožil neuvěřitelnou sezonu. 

Jako nováček nejvyšší domácí soutěže dokráčel až do finále. Přitom se jedná o celek postavený na odchovancích z bývalého skautského oddílu, průměrný věk je 18 let. 

„Na tým jsem obrovsky hrdý. Po postupu do finále jsem dostal nespočet gratulací, zakladatelé z toho dokonce radostí brečeli,“ popsal Borbély.

V letošním roce byl český softbal významně vidět, vždyť na českých hřištích se uspořádalo mužské mistrovství světa a ženský evropský šampionát. Další výzva čeká v příštím roce, kdy se v Havlíčkově Brodě uspořádá mužské ME. 

„Tento turnaj je v současné době pro nás největší výzvou. Za čtyři roky jsme se významně rozrostli, zněkolikanásobili jsme počet mládežnických týmů, což mě velmi těší,“ prohlásil Gabriel Waage, předseda České softballové asociace, který byl uveden do Síně slávy.

Galavečer Českého softbalu, vyhlášení nejlepších hráček a hráčů za rok 2019 - nejlepší nadhazovačka: Veronika Pecková (Žraloci Ledenice), nejlepší pálkařka: Eliška Thompsonová (Eagles Praha), MVP play-off Extraligy žen: Eliška Thompsonová, nejvíc RBI: Michaela Pecková (Žraloci Ledenice), Julie Coufalová (Joudrs Praha), nejlepší nadhazovač: Jaroslav Breník (Žraloci Ledenice), nejlepší pálkař: David Mertl (Spectrum Praha), MVP play-off Extraligy mužů: Jaroslav Breník, nejvíce homerunů: David Mertl, kouč roku EXL žen/juniorek: Miroslav Matuna (Žraloci Ledenice), kouč roku EXL mužů/juniorů: Dušan Borbély (Locos Břeclav), osobnost Extraligy 2019: Dušan Borbély.

Autor: